Calmepam (bromazepam) - prospect
Prezentare farmaceutică: Tablete a 1,5 şi 3 mg bromazepam (cutii cu 10 buc.)
Acţiune terapeutică: Bromazepam este complet absorbit prin tubul digestiv şi atinge concentraţia plasmatică maximă în una până la patru ore după administrarea orală. Timpul de înjumătăţire a concentraţiei plasmatice variază între 7,0 până la 10,3 ore. Bromazepam este metabolizat în metaboliţi inactivi, care sunt eliminaţi sub formă de glucuronoconjugaţi ai 3-hidroxibromazepam (27%), derivaţi de 3-hidroxibenzoilpiridină (40%), bromazepam intact (2,3%), benzoilpiridină intactă (0,66%). Bromazepamul este bazic. Se leagă în proporţie de 70% de proteinele plasmatice. Calmepam este folosit ca sedativ, anxiolitic, relaxant muscular şi are proprietăţi amnezice.
Indicaţii: Calmepam este folosit: în tratamentul anxietăţii, stărilor de tensiune şi de agitaţie; în controlul spasmelor musculare ca în tetanos; în tratamentul sindromului de sevraj; pregătirea în pacienţilor pentru intervenţii chirurgicale minore, endoscopie, cardioversie; în tulburări funcţionale ale aparatului cardio-vascular, ca de ex. pseudoangina pectoris, anxietatea precordială, tahicardia, tratamentul hipertensiunii neurogene; în tulburări funcţionale ale aparatului respirator, ca de ex. dispneea şi hiperventilaţia; în tulburările funcţionale ale aparatului genito-urinar, ca de ex. vezica iritabilă şi polakiuria; în tulburările funcţionale ale tractului gastro-intestinal, ca de ex. durerea epigastrică, sindromul de colon iritabil, colita ulcerohemoragică. Calmepam este de asemenea util în cefaleea psihogenă şi în tulburările psihosomatice.
Mod de administrare: 1,5 până la 3 mg de trei ori pe zi; se poate administra până la 18 mg pe zi în doze fracţionate, sau după sfatul medicului. Dozele se reduc la vârstnici.
Reacţii adverse: Calmepam este bine tolerat în doze terapeutice. Rar, pot apărea sedare sau somnolenţă. Ca şi alte benzodiazepine, tratamentul prelungit cu Calmepam poate crea dependenţă. Nu s-au semnalat depresie respiratorie sau hipotensiune după utilizarea dozelor terapeutice.
Precauţii: Bromazepam trebuie utilizat cu prudenţă la bolnavii epileptici şi la cei ce utilizează alte medicamente deprimante ale sistemului nervos central. De asemenea, utilizarea lui necesită prudenţă la bolnavii cu hepatopatii, cu boli renale şi respiratorii, deşi un efect toxic al preparatului asupra acestor organe nu a fost evidenţiat. Deoarece preparatul poate da somnolenţă, pacienţii vor fi sfătuiţi să nu conducă automobilul sau să lucreze la maşini. Bromazepam trebuie contraindicat la bolnavii psihici sau la cei cu sindroame depresive sau cu tendinţă la sinucidere, dacă anxietatea nu este o componentă importantă a tabloului clinic. Important Întrucât Calmepam este metabolizat (conjugat) în metaboliţi inactivi, este mai puţin influenţat de vârstă, aşa cum se întâmplă cu celelalte benzodiazepine, şi aceasta îl face mai potrivit ca anxiolitic decât ca hipnotic.