Vareniclina (Chantix) crește riscul cardiovascular?

Fumatul este unul dintre cei mai importan?i factori de risc cardiovascular.

Deși există programe de renunțare la fumat (care includ pe lângă consiliere și măsuri farmacologice – vareniclină și terapie de substituție cu nicotină – bupropion), tendința a fost de a neglija controlul acestui factor de risc în favoarea unui management agresiv al celorlalți, încărcând pacienții cu antiagregante, antidislipidemiante și antihipertensive (uitând faptul că fumatul îi agravează pe toți ceilalți). Această atitudine se pare că a fost un bine din greșeală, pentru că unul dintre medicamentele anti-fumat are probleme de siguranță.

Deși a fost considerat sigur din punct de vedere cardiovascular (Circulation 2010), medicamentul anti-fumat vareniclină (Chantix/Champix, Pfizer) este asociat cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare, conform unei meta-analize publicate în CMAJ (via cardiobrief). Astfel, analiza a 14 studii clinice randomizate a relevat faptul că trebuie tratate 10 persoane pentru ca 1 să renunțe la fumat (NNT=10), și la 28 persoane tratate apare 1 eveniment cardiovascular (NNH=28). Vareniclina are deja o etichetare privind reacțiile adverse neuropsihiatrice. Meta-analiza vine la 2 săptămâni după ce FDA a emis o atenționare cu privire la creșterea riscului cardiovascular la persoanele care au deja boală cardiovasculară. Într-un articol din NY Times, dr. Curt Furberg (citat ca expert în procesele împotriva Pfizer), a declarat că Chantix (vareniclina) este unul dintre cele mai nocive medicamente din SUA, fiind incriminat în cazuri de pierdere a conștienței, tulburări de vedere, suicid, depresie și agravarea diabetului. Printr-un comunicat de presă, Pfizer a afirmat că meta-analiza nu este fiabilă și că datele actuale privind siguranța Chantix nu indică o creștere a riscului cardiovascular.

În România 33.000 de persoane mor anual din cauza fumatului – un român la fiecare 16 minute. Studiile au demonstrat că renunţarea la fumat reduce riscul relativ de deces cu 36% la fumatorii care suferă de afecţiuni cardiace coronariene (JAMA 2003). În doar 1 an de abstinenţă, riscul de boală coronariană este redus la jumătate faţă de cel al unui fumător.

Update

  • Într-o postare pe blogul personal, cardiologul Westby G. Fisher arată că meta-analiza nu poate avea implicații clinice întrucât 57% (25) dintre evenimentele cardiovasculare au fost preluate dintr-un singur studiu (Rigotti et. al), iar intervalele de încredere pentru odds ratio (parametru folosit pentru analiza riscului) au fost prea largi. Pfizer a declarat pentru heartwire că va derula un studiu amplu privitor la siguranța vareniclinei la fumătorii cu sau fără boală cardiovasculară.
  • EMA a identificat de asemenea o serie de limite în meta-analiza care ridică întrebări cu privire la siguranța vareniclinei (numărul de evenimente, rata ieșirii din studiu în grupul placebo, lipsa informațiilor privitor la momentul producerii evenimentului și excluderea studiilor în care nu s-a înregistrat niciun eveniment). Agenția va formula o recomandare în septembrie 2011.
  • O nouă meta-analiză publicată în BMJ arată că nu există o creștere a riscului de evenimente cardiovasculare majore asociată administrării vareniclinei.
  • Un review al FDA a arătat o creștere ușoară, dar nesemnificativă statistic, a riscului cardiovascular la pacienții care iau vareniclină.

foto: inventorspot.com

Add comment


Security code
Refresh