Ulcerul gastric și duodenal

Ulcerul reprezint? o eroziune profund?, sovaldi pilule o excava?ie la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale. Exist? a?adar 2 feluri de ulcer: gastric (UG) sau duodenal (UD). Aproximativ 10% din popula?ia globului sufer? sau a suferit de ulcer.

Ulceruol duodenal este de 4-5 ori mai frecvent decât ulcerul gastric. Incidența este mai mare la sexul masculin pentru ambele tipuri de ulcer. Ulcerul gastric apare mai frecvent în mediul rural, între 50-60 ani, pe când cel duodenal apare în special in mediul urban, între 30-40 ani.

Cauze

Boala ulceroasă apare ca urmare a unui dezechilibru între factorii de agresiune (secreția gastrică acidă, golirea rapidă a stomacului în duoden, reflux biliar în stomac) și factorii protectori ai mucoasei (secreția de bicarbonat, secreția de mucus, prostaglandinele care cresc fluxul sangvin local, turnoverul rapid al celulelor epiteliale). Dezechilibrul este indus de factori externi și apare în particular la persoanele cu o predispoziție genetică (rude de gradul I cu istoric de ulcer). Factorii externi sunt reprezentați de infecția cu bacteria Helicobacter pylori, fumatul, consumul de antiinflamatorii nesteroidiene (aspirină, ibuprofen, ketoprofen, indometacin, diclofenac), stressul și alimentația. Helicobacter pylori produce o enzimă - urează - care descopune ureea în dioxid de carbon și apă; dioxidul de carbon astfel format alcalinizează (creste pH-ul) mediului gastric, stimulând astfel celulele parietale (sau celule oxintice, responsabile de secreția de HCl) să secrete și mai mult acid. Se creează un cerc vicios, deoarece creșterea pH-ului  gastric duce la popularea masivă a tractului digestiv cu H. pylori iar stimularea prelungită a celulelor duce la creșterea populației de celule parietale și agravarea ulcerului. În ulcerul duodenal leziunea apare în principal datorită exacerbării factorilor de agresiune, în timp ce ulcerul gastric apare prin disfuncția mecanismelor de apărare. O cauză din ce în ce mai frecventă de ulcer este consumul cronic de antiinflamatoare.

Clinic: semne și simptome

Pacientul poate acuza durere în epigastru (în coșul pieptului), care apare precoce postalimentar (la 30 min în UG) și tardiv postalimentar (la 1-3 ore în UD). Durerea are caracter de arsură, de foame dureroasa și se calmează după vărsături (în UG) și dupa ingestia de alimente (în UD). Bolnavii cu UD mănâncă mult pentru a-și calma durerile și ajung obezi, iar cei cu UG își limitează aportul alimentar de teama durerilor și devin casectici. Pe lângă durere, mai pot apărea: greață, varsaturi, pirozis (senzația de arsură retrosternală). Pe lângă mica periodicitate (corelația cu alimentatia) ulcerul duodenal are și o mare periodicitate, sezonieră: durerile sunt mai intense primăvara și toamna. Mai multe despre semnele și simptomele de ulcer puteți citi aici.

Diagnostic

Diagnosticul se face prin tranzit baritat - examen radiologic cu sulfat de bariu (prin evidențierea nișei) sau prin endoscopie digestivă superioară cu biopsie (pentru diagnosticul diferențial al unui ulcer vechi, calos cu un cancer gastric). Infecția cu Helicobacter pylori poate fi evidențiată prin dozarea anticorpilor serici specifici, testul respirator cu uree, determinarea antigenului în materiile fecale sau biopsie gastrică (test HUT).

Complicații

Ulcerul poate penetra în organele vecine (pancreas), poate perfora în cavitatea peritoneală (peritonită), poate eroda un vas de sânge (hemoragie digestivă superioară), se poate stenoza (cauzând stenoză pilorică sau stenoză mediogastrică) sau se poate maligniza (cancer gastric).

Prevenire

Pentru pacienții cu istoric de ulcer sau pentru cei cu factori de risc (rude cu ulcer) se recomandă evitarea alimentelor ulcerigene (ciocolată, cafea, condimente, roșii, băuturi carbogazoase), renunțarea la fumat și alcool.

Tratament

Tratamentul presupune o triplă sau cvadruplă terapie. Tripla terapie constă în asocierea unui inhibitor al secreției gastrice (blocante H2 de tipul ranitidinei, famotidinei, cimetidinei, nizatidinei sau inhibitor de pompă protonică de tipul omeprazol, lansoprazol, pantoprazol) și 2 antibiotice anti-Helicobacter pylori (claritromicină+amoxicilină sau metronidazol). În cvadrupla terapie se mai asociază un protector al mucoasei gastrice (săruri de bismut - care au și activitate anti H. pylori, sucralfat, gaviscon). În terapia antiulceroasă se pot utiliza de asemenea preparate antiacide de tipul oxidului de magneziu, carbonatului de calciu sau hidroxidului de aluminiu.

Citește mai multe despre dieta în ulcertratamentul infecției cu Helicobacter pylori și tratamentul antiulceros.

Add comment


Security code
Refresh