Epilepsia - ghid pentru părinți

Ce este epilepsia?

Epilepsia este o boală ce se manifestă prin crize care se repetă, de obicei fără factori precipitanți.

Toate persoanele care au epilepsie au același tip de crize?

Nu, există mai multe feluri de crize epileptice. Cea parțială (focală) se datorează descărcării unui grup de neuroni dintr-o anumită parte a creierului. În funcție de zona din creier care descarcă electric, crizele parțiale pot avea diferite manifestări.

Criza generalizată se datorează descărcării electrice a tuturor neuronilor creierului, fie de la început, sau urmând o criză parțială.

Deci, dacă sunt mai multe tipuri de crize, înseamnă că sunt mai multe tipuri de epilepsii?

Da, există mai multe tipuri de epilepsii, cunoscute și sub numele de sindroame epileptice. Epilepsia este un diagnostic ce se referă la pesete 40 de sindroame care constau în modificări biochimice, anatomice și fiziologice ce provoacă crize recurente.

Cum se stabilește diagnosticul de epilepsie?

Este necesară efectuarea de către medicul specialist neurolog pediatru a unui interogatoriu corect (anamneza, de aceea părinții sau persoanele care asistă la criză trebuie să descrie cât pot de exact ce au văzut), efectuarea unui examen clinic (particularități ale pielii, anomalii de mișcare, comportament), EEG. CT sau IRM cerebral, analize de sânge.

Există tratament? Cât este de ușor de controlat epilepsia?

70-75% dintre copii cu epilepsie au crize controlate cu un singur medicament antiepileptic (MAE). La 5-30% dintre pacienți epilepsia va fi controlată cu o combinație de 2 medicamente. Pentru restul de 4-25%  dintre copii cu epilepsie, crizele nu vor fi niciodată complet controlate.

Cum trebuie administrate medicamentele antiepileptice?

Introducerea MAE se face treptat, începând cu doze mici și cresc treptat, până la doza considerată suficientă pentru greutatea copilului dumneavoastră. MAE trebuie administrate continuu, după schema prescrisă de medicul neurolog pediatru.

Epilepsia poate să dispară de la sine?

Da, și acest lucru se numește remisiune spontană. Există două tipuri de epilepsie despre care se cunoaște cu siguranță că se remit spontan în jurul pubertății.

Acestea sunt epilepsia cu absențe tipice și epilepsia parțială benignă (epilepsia cu vârfuri centro-temporale, epilepsia rolandică benignă)

Tratamentul antiepileptic poate fi oprit vreodată?

Tratamentul antiepileptic poate fi oprit după 2-3 ani fără crize. Există unele sindroame epileptice în care se recomandă un tratament pe termen mai lung 3-10 ani sau toată viața. Decizia opririi tratamentului se face de comun acord cu medicul neurolog pediatru.

Părinții nu au voie să oprească sub niciun motiv tratamentul din propria inițiativă, deoarece acest lucru poate provoca copilului crize sau chiar le poate crește frecvența!

Orice problemă apare legată de medicație se va lua legătura cu medicul în evidența căruia se află copilul.

Copilul meu va avea un regim de viață special?

Nu, va avea o viață normală, dar va evita excesele de orice fel, în special lipsa somnului, expunerea prelungită la TV sau computer.

Ce fel de viață trebuie să urmeze?

Copilul cu epilepsie va fi școlarizat în funcție de posibilitățile lui intelectuale. Dacă are intelectul normal va merge la școala normală, ca și ceilalți copii fără epilepsie.

Este necesar să se știe la școală despre diagnosticul de epilepsie?

Da, deoarece i se poate acorda primul ajutor în caz de nevoie și dumneavoastră trebuie să le furnizați informații despre cum să o facă.

Copilul meu are voie să facă sport?

Sportul contribuie la echilibrarea epilepsiei și la o mai bună integrare socială. Se recomandă însă a se evita sporturile care implică eforturi mari și se vor prefera sporturi mai ponderate (alergări ușoare, tenis etc.)

Copilul cu epilepsie are voie să se uite la televizor?

Sunt tipuri de epilepsii denumite epilepsii fotosenzitive în care crizele pot fi declanșate de televizor (stimulare luminoasă intermitentă). Pot privi de la o distanță de cel puțin de 4 ori mai mare decât diagonala televizorului, să schimbe programele cu telecomanda.

Copilul cu epilepsie are voie să folosească un calculator personal?

Da. Calculatoarele portabile (laptop) și monitoarele LCD au ecrane de cristale lichide, care nu variază deloc intensitatea luminoasă. S-au descris epilepsii declanșate de jocurile pe calculator, dar acestea apar de obicei la copiii cu epilepsie care petrec timp îndelungat în fața monitorului, pierd și nopți jucând, oboseala combinându-se cu efectul ecranului.

Cui mă adresez în cazul apariției unei crize?

Dacă copilul dumneavoastră are o manifestare care survine brusc și se manifestă printr-un comportament neobișnuit este bine să vă adresați medicului de familie sau pediatrului urmând ca aceștia să vă îndrume pentru diagnostic și tratamentul de specialitate medicului specialist neurolog pediatru.

Comments  

# Elena 2017-02-07 19:08
Bună seara, sunt mămică a doi copilași, unul sănătos iar celălalt bolnavior. Prezintă crize de epilepsie. Convulsii febrile și fără temperatura. Cum aș putea să il feresc să nu mai apară atât de des această epilepsie? El în prezent are tratamentul cu Depakine sirop. Dar pe lângă faptul că il ia, convulsiile tot apar, cei de la spital nu îmi spun nimic despre aceste boli și aș vrea să il feresc cat de cat să nu mai apară. Copilul de la 5 luni jumate a început cu aceste convulsii, și până în prezent la aproape 2 anișori. Ce aș mai putea face pe lângă tratamentul ce il ia copilul?? :sad: :sad:
Reply | Reply with quote | Quote
# ileana Stefan 2011-10-13 19:32
ASOCIATIA PACIENTILOR CU EPILEPSIE DIN ROMANIA este un ONG nascut din dorinta de a le fi respectat dreptul la informatii, optiuni si din necesitatea de a da oamenilor răspunsuri pertinente la câteva din cele mai frecvente întrebări referitoare la aceasta boala. Suntem o organizatie non-guvernament ala, apolitica si umanitara, alcatuita din persoane fizice. Membrii asociatiei pot fi: bolnavi de EPILEPSIE membri ai familiilor acestora, intretinatori ai bolnavilor de EPILEPSIE,cadre medicale specializate, interesate de domeniul EPILEPSIEI,orga nizatie axată pe advocacy pentru promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor bolnave de EPILEPSIE.
ASPERO s-a infiintat ca ONG in Septembrie 2011 pentru a da o voce legitima si puternica bolnavilor de EPILEPSIE si a va reda speranţa şi încrederea într-o “reala normalitate” a vieţii copilului dumneavoastră, total diferită de ceea ce din considerente psihice şi afective înseamnă pentru dumneavoastră în present normalitatea impusă de limitele bolii. Împreună vom învăţa să străbatem pas cu pas drumul greu al cunoaşterii EPILEPSIEI, să ne dovedim nouă şi celorlalţi că nu avem de ce să ne simţim ruşinaţi şi, în nici un caz copilul nostru (membrul familiei =bolnavul) nu se încadrează în categoria persoanelor RETARDATE datorita situatiei traumatizante cauzate de conceptiile depasite din sistem si dezinformarea acestei boli. Membri fondatori si diversi medici de specialitate ,oameni cu experiente de viata si profesii diverse, au decis sa contribuie la ridicarea standardului de informare si control pe care il au in Romania parintii(oameni i) in general si bolnavii in special, in scopul de a alinia Romania la standardele europene.

• CE FACEM SI CE VOM FACE

Promovam si aparam drepturile bolnavilor cu epilepsie din Romania, drepturi ce sunt prevazute atat de legislatia europeana cat si partial de cea nationala.Vom initia campanii de informare, facem demersurile legale necesare pt a inbunatatii sistemul medical din Romania,stimula rea cercetarii in domeniul epilepsiei,dest igmatizarea bolnavului de epilepsie….(??? ).Consiliem familiile si actuali bolnavi atunci cand institutiile statului nu asigura informatii complete. Oferim solutii iar strategia noastra este intotdeauna bazata pe parteneriate nu pe conflicte. Dorim sa conlucram impreuna cu statul ci nu impotriva statului in rezolvarea problemelor ce umbresc problemele acestor bolnavi .

Scopul si obiectivele asociatiei il constituie apararea intereselor si drepturilor bolnavilor de epilepsie -tratament adecvat, protectie sociala si integrarea bolnavilor in societate(popul arizarea bolii si consecintele ei,ajutor in caz de criza,accesul la noi medicamente si metode de tratament,desti gmatizarea bolnavilor de epilepsie. Ajutorarea in obtinerea facilitatilor ce le revin de fapt si de drept in mod organizat. Oferirea de sprijin medical, profesional social si educational la persoanele cu epilepsie precum si acordarea de consiliere si suport persoanelor care sufera de aceasta boala.

Pentru orice problema legata de epilepsie va rugam sa ne scrieti aici sau pe adresa de email :
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh