Typhoid Mary din zilele noastre

Povestea lui Typhoid Mary este situat? la începutul secolului 20, viagra fiind legat? de infectarea mai multor persoane cu bacilul responsabil de febra tifoid?.

Mary Mallon, cunoscută sub numele de Typhoid Mary, a fost prima persoană sănătoasă purtătoare de Salmonella typhi, descoperită în Statele Unite ale Americii. Typhoid Mary a fost bucătăreasă, şi pe perioada carierei sale a infectat 53 de persoane, dintre care 3 au decedat. Autorităţile de sănătate publică i-au interzis să mai practice, obligând-o să-şi schimbe meseria şi să devină lenjereasă. Deoarece salariul de lenjereasă era prea mic, Mary şi-a schimbat numele şi şi-a reluat ocupaţia de bucătăreasă. Ea nu suferise niciodată de febră tifoidă, se credea nevinovată şi nu putea înţelege de ce autorităţile o obligă să renunţe la slujba ei.

În prezent, legat de epidemia cu Escherichia coli debutată în Germania, se pare că autorităţile au descoperit prima persoană purtătoare, care elimina tulpina patogenă. Este vorba de o bucătăreasă din landul Hesse angajată la o firmă de catering, care s-a infectat, fără a deveni imediat simptomatică. Fără să ştie, a răspândit infecţia la încă 20 de persoane, prin mâncarea pe care o prepara. Spre deosebire de Typhoid Mary, care nu a dezvoltat niciodată febra tifoidă, bucătăreasa din Germania a dezvoltat sindrom hemolitic uremic, cu insuficienţă renală şi afectare neurologică severă.

Referințe: Germany confirms human E. coli transmission, foto: wikipedia.org

Add comment


Security code
Refresh