Tuberculoza cardiacă

Se consider? c? tuberculoza poate afecta orice organ, nurse capsule dar cordul, tiroida, pancreasul ?i mu?chiul scheletic par a fi cru?ate.

Afectarea cardiacă în tuberculoză este destul de rară (1-2% din cazuri), în majoritatea cazurilor fiind vorba despre pericardită tuberculoasă. Pericardita tuberculoasă este o formă severă de pericardită exsudativă care apare mai frecvent la copii și adulți tineri și se caracterizează printr-un revărsat pericardic purulent sau hemoragic. Simptomatologia constă în semne de impregnare bacilară (subfebră, slăbiciune musculară, astenie, transpirații nocturne, scădere în greutate) și manifestări ale efuziunii pericardice (dispnee, tahipnee, hipotensiune, dureri toracice, sindroame de compresiune mediastinală). Diagnosticul se pune pe baza analizei și culturii lichidului pericardic (sau dacă acestea sunt negative, prin biopsie pericardică). Chiar și cu tratament antituberculos, pericardita tuberculoasă se poate vindeca cu sechele (pericardită constrictivă cronică).

Pe lângă pericardită, afectarea cardiacă în tuberculoză mai poate cuprinde endocardita tuberculoasă, cardiomiopatia tuberculoasă sau miocardita tuberculoasă. Afectarea miocardică tuberculoasă este rară și apare adesea în asociere cu afectarea pericardică. Prima descriere a unei tuberculoze miocardice a fost făcută în 1664 (Maurocordat). Miocardul poate fi afectat prin extensie directă (pulmonară sau pericardică), pe cale limfatică de la ganglionii mediastinali sau pe cale hematogenă de la un afect primar. Diagnosticul se pune pe biopsie endomiocardică, care poate identifica granuloame tuberculoase cu necroză centrală de cazeificare sau infiltrare difuză (miliară). Cordul drept (în particular atriul drept) este mai cel mai des afectat, consecință a afectării mai frecvente a ganglionilor mediastinali drepți. Clinic pot apărea tulburări de ritm sau de conducere, obstrucție în tractul de ejecție al ventriculului drept, anevrism ventricular, coronarită, tablou de cardiomiopatie dilatativă cu insuficiență cardiacă sau chiar moarte subită.

Deși este rară, tuberculoza trebuie inclusă în diagnosticul diferențial al unei afecțiuni cardiace fără altă cauză evidentă și care este însoțită de context clinico-epidemiologic pozitiv pentru TB, în special într-o țară endemică cum este România.

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh