Triplul ghinion pentru rinichi

Combinatia triplului ghinion (triple whammy) se refera la riscul de insuficienta renala care poate aparea în cazul asocierii concomitente a unui inhibitor de angiotensina (inhibitor de enzima de conversie a angiontensinei – IECA sau blocant al receptorului pentru angiotensin? – sartan), a unui antiinflamator nesteroidian si a unui diuretic.

Afectarea renală poate apărea la fiecare dintre cele 3 clase de medicamente în parte, însă combinarea lor crește foarte mult riscul de insuficiență renală. Peste jumătate (55%) din cazurile de insuficiență renală iatrogenă se datorează tratamentului cu unul sau mai multe dintre cele 3 medicamente.

Antiinflamatoarele nesteroidiene, inhibitorii de angiotensină și diureticele pot precipita insuficiența renală acută prerenală prin scăderea presiunii de perfuzie a rinichiului: antiinflamatoarele prin scăderea sintezei de prostaglandine vasodilatatoare asupra arteriolei aferente, inhibitorii de angiotensină prin scăderea presiunii arteriale și anularea constricției selective a arteriolei eferente, iar diureticele prin depleția volumului plasmatic. În plus, pot apărea și interacțiuni între cele 3 medicamente: antiinflamatoarele scad fluxul sangvin renal și deci reduc eficacitatea diureticelor, totodată cresc tensiunea arterială și pot antagoniza efectele inhibitorilor de angiotensină.

Riscul de insuficiență renală asociat acestei combinații de 3 medicamente este crescut în cazul vârstnicilor (care prezintă un declin fiziologic al funcției renale dar și o sensibilitate do-dietary-supplements-work.com la efectele adverse renale ale antiinflamatoarelor), deshidratării (diaree, vărsături, aport insuficient) sau afecțiunilor renale preexistente.

Combinația IECA+diuretic este des folosită în cardiologie pentru tratamentul hipertensiunii arteriale și insuficienței cardiace, motiv pentru care pacienții trebuie informați cu privire la riscul automedicației cu antiinflamatoare, mai ales dacă se află într-o categorie de risc.

Rata de deces prin insuficiență renală acută declanșată de această triplă combinație este de 10%.

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh