Tripla terapie pentru diabetul zaharat nou-instalat

Pacientii cu diabet zaharat nou instalat trebuie sa beneficieze de tripla terapie cu metformin, pioglitazona si exenatide, potrivit unui studiu prezentat la conferinta American Diabetes Association 2013.

Astfel, diabeticii nou diagnosticați care au primit această schemă de tratament au avut o scădere mai importantă și durabilă a hemoglobinei glicate (HbA1c), mai puține episoade de hipoglicemie și limitarea creșterii ponderale, față de cei care au fost tratați cu schema convențională, în trepte (metformin, sulfoniluree – gliburid, și insulină glargine). Terapia convențională presupune adăugarea în trepte a medicației antidiabetice, câte una pe rând, doar atunci când controlul glicemic este insuficient.

Schema de triplă terapie pentru diabet include 3 medicamente cu mecanism de acțiune diferit: o biguanidă care scade insulinorezistența (metformin), o tiazolidindionă (pioglitazonă) și un incretinomimetic – agonist GLP-1 (exenatide). Tripla terapie ar putea aduce beneficii și în ceea ce privește complicațiile micro și macrovasculare ale diabetului.

În ceea ce privește efectele adverse, edemele periferice ca reacție la administrarea pioglitazonei sunt contracarate de efectul diuretic al exenatidei, ceea ce face ca această combinație să fie benefică.

Și administrarea este ușoară: metformin și pioglitazona sunt disponbile în combinație într-o singură pastilă, iar exedatide poate fi administrat sub formă retard (extended-release), o dată pe săptămână.

Trebuie menționat că diabetul zaharat recent diagnosticat, asociat cu scădere ponderală, poate fi un indicator de cancer de pancreas iar pacienții trebuie evaluați pentru această suspiciune.

Referințe: Abdul-Ghani MA, et al. Initial Triple Combination Therapy is Superior to Stepwise Add-On Conventional Therapy in Newly Diagnosed T2DM. American Diabetes Association 2013 Scientific Sessions

Add comment


Security code
Refresh