Tertensif (indapamid) - prospect

Tertensif (indapamid) - prospect

Compoziţie: Fiecare drajeu conţine 2,5 mg de indapamidă hemihidrată.

Proprietăţi: Agent antihipertensiv. Indapamida este un derivat sulfonamidic netiazidic. La un dozaj zilnic de 2,5 mg, indapamida are o acţiune antihipertensivă maximală de 24 ore, datorată unui efect vascular. La dozaje mai ridicate, activitatea antihipertensivă nu este mărită în mod semnificativ, în schimb efectul diuretic creşte. Indapamida reduce hiperreactivitatea vasculară la noradrenalină a subiectului hipertensiv şi produce o descreştere a rezistenţei vasculare totale şi a rezistenţei arteriolare. Indapamida nu afectează metabolismul lipidelor sau pe cel al hidraţilor de carbon, nici chiar în cazul subiectului hipertensiv diabetic.

Indicaţii: Hipertensiune arterială esenţială.

Contraindicaţii: Accidente vasculare cerebrale recente; afecţiuni hepatice grave; combinaţii medicamentoase de evitat (a se vedea "Interacţiuni medicamentoase").

Precauţii: Supravegherea testelor de kaliemie şi uricemie, cu o atenţie specială mai ales: în cazul subiectului predispus la hipokaliemie (pacienţi cardiaci cărora li s-au prescris medicamente pe bază de digitalină sau laxative, persoane în vârstă şi pacienţi cu hiperaldosteronism). A nu se prescrie Tertensif în combinaţie cu alte medicamente cu acţiune diuretică eliminatoare de potasiu; în cazul pacientului suferind de gută, pentru care este important să se menţină tratamentul specific acestei afecţiuni. Datorită insuficientei informaţii clinice de până în prezent, administrarea în timpul sarcinii şi a perioadei de alăptare este de evitat.

Interacţiuni medicamentoase: Asociaţii de evitat: acid tienilic, litiu, medicamente neantiaritmice care provoacă contracţii ventriculare (fenoxedil, prenilamină, vincamină). Asociaţii necesitând precauţii de utilizare: Anti-inflamatoriile nesteroidiene (A.I.N.S.) administrate sistematic, metformina, mediile iodinate, agenţii antiaritmici, medicamentele antrenând eliminare de potasiu, diureticele care produc kaliemie, medicamentele pe bază de digitalină. Combinaţii care antrenează o variaţie a efectului antihipertensiv al Tertensifului: antiinflamatorii nesteroidiene (A.I.N.S.): duc la scăderea efectului Tertensifului; neuroleptice: efecte mărite ale Tertensifului.

Efecte adverse: Hipokaliemie, oboseală, hipotensiune ortostatică. O uşoară creştere a uricemiei, dar fără să provoace accese de gută la subiectul indemn. Manifestări de tip alergic.

Posologie şi mod de administrare: Un singur comprimat pe zi, oricare ar fi severitatea hipertensiunii. Mecanismul acţiunii indapamidei înlătură necesitatea unui regim strict fără sare.

Supradozare: Tertensiful a fost studiat la doze atingând până la 40 mg, ceea ce înseamnă de 16 ori doza terapeutică. La aceste dozaje s-a observat o puternică acţiune diuretică, indicele de kaliemie necesitând un control atent. Nu s-a observat nici o toxicitate a medicamentului.

Producător: Servier

Add comment


Security code
Refresh