Terapii endoscopice pentru obezitate/diabet

Dupa succesul și amploarea cunoscute de chirurgia bariatrică, endoscopia îsi face loc în tratamentul obezitatii.

În plus față de beneficiul scăderii ponderale, intervențiile bariatrice asigură și o ameliorare a diabetului zaharat, în special tehnicile malabsorptive care bypassează duodenul proximal (diversia biliopancreatică, bypass gastric pe ansă în Y a la Roux). Ameliorarea diabetului este consecință atât a reducerii indicelui de masă corporeală cât și a șuntării mucoasei duodenale, lucru dovedit de îmbunătățirea rapidă a controlului glicemic în primele zile postoperator.  

Atunci când terapia farmacologică pentru diabet nu este satisfăcătoare, pot intra în discuție terapiile intervenționale.

Endoterapia pentru obezitate/diabet este în plină dezvoltare în prezent:

Anastomoză gastrojejunală prin stent de tip LAMS (lumen-apposing metal stent) ghidată ecoendoscopic  (procedură dezvoltată inițial pentru alte indicații – obstrucție duodenală);

Endobarrier – constă într-un dispozitiv din material plastic care se implantează endoscopic și bypassează jejunul proximal. Se obține astfel o scădere ponderală și un control bun al diabetului. Efectele se obțin în câteva luni, iar menținerea pe termen lung a dispozitivului se poate complica cu ulcere, sângerare sau migrare.     

Balonul intragastricReshape Dual Balloon este un sistem cu 2 balonașe care se plasează endoscopic în stomac și care se mențin pe loc 6 luni. În timpul procedurii de plasare, balonașele se umplu cu o soluție de ser fiziologic și albastru de metilen, pentru ca în situația ruperii lor pacientul să sesizeze acest lucru prin colorarea urinei. Îndepărtarea lor se face tot endoscopic. Dispozitivul a primit aprobarea FDA în iulie 2015. Un alt sistem aprobat de FDA este ORBERA™ Intragastric Balloon System, care are un singur balon.

Abraziunea duodenală (duodenal resurfacing) – este o procedură de endoscopie intervențională care constă în ablarea mucoasei porțiunii proximale a jejunului folosind un balon cu apă caldă (la 800C), după injectarea circumferențială submucosală (se produce astfel o distrugere chimică, termic-indusă, a mucoasei enterale, fără a risca leziuni la nivelul stratului muscular). Procedura se efectuează distal de papila duodenală, în duodenul 3 și 4.

Gastric sleeve endoscopic (endoscopic sleeve gastroplasty) se poate efectua cu ajutorul unui device atașat endoscopului (cum este spre exemplu Endomina/Endo Tools Therapeutics, Belgia) ce permite sutura intraluminală pentru reducerea volumului stomacului.

Referințe: Jacques Deviere, 17th Düsseldorf International Endoscopy Symposium, 2015; NOTES gastroenterostomy with a biflanged lumen-apposing stent: first clinical experience, Gastrointest Endosc. 2015; The duodenal-jejunal bypass liner for the treatment of type 2 diabetes mellitus and/or obesity: a systematic review, Obes Surg. 2014.

Add comment


Security code
Refresh