Tamoxifen în prevenirea recurenței cancerul de sân

Tamoxifen este un modulator selectiv de receptori estrogenici (SERM) recomandat ca terapie hormonal? în stadiile incipiente de cancer de sân estrogeno-dependent.

El acționează ca antagonist al receptorilor estrogenici în țesutul mamar și ca agonist în țesutul endometrial și țesutul osos. Efectul benefic asupra țesutului osos face ca un alt reprezentant al clasei, raloxifen, să fie utilizat în tratamentul osteoporozei.

Unele forme de cancer de sân se află sub influență hormonală, în funcție de tipurile de receptori pe care îi exprimă. Astfel, din punct de vedere imunohistochimic,  cancerele de sân pot nolvadex-tamoxifen.net receptori pentru estrogeni, progesteron sau her2/neu sau pot să nu exprime niciunul dintre acești receptori (cancer de sân triplu-negativ). În formele hormono-dependente, blocarea receptorilor de estrogeni împiedică dezvoltarea tumorilor prin antagonism competitiv, astfel că estrogenul endogen nu mai poate activa receptorii și nu mai poate stimula proliferarea tumorală.

După tratamentul primar, tamoxifen este administrat ca terapie adjuvantă pentru prevenirea recurenței cancerului de sân. Așadar, pe lângă scopul terapeutic, medicamentul este folosit și în scop preventiv, la femeile cu risc crescut de cancer mamar (care au avut cancer de sân sau au carcinom ductal in situ). Studiul BCPT (Breast Cancer Prevention Trial) a arătat o reducere cu 69% a incidenței cancerului mamar estrogen-sensibil la femeile cu risc crescut de a dezvolta o formă de cancer de sân.

Durata tratamentului cu tamoxifen după un cancer de sân tratat este de 5 ani, el protejând de aparița unei recidive sau a unei noi tumori primare în celălalt sân. Ca alternativă se poate administra tamoxifen 2-3 ani, după care se poate continua încă 2-3 ani cu un inhibitor de aromatază (anastrozole, exemestane, letrozole). Inhibitorii de aromatază blochează formarea de estrogeni (care sunt sintetizați atât de ovare dar și de alte țesuturi) și sunt utilizați în special la femeile în post-menopauză (la care sursa de sinteză a estrogenilor este alta decât ovarele).

Întrucât prezintă multe reacții adverse (evenimente trombotice venoase și arteriale, cataractă, disconfort vaginal, bufeuri, cefalee, greață, vărsături, cefalee, creșterea riscului de cancer endometrial și sarcom uterin) multe femei renunță la a lua tamoxifen zilnic pe întreaga durată de 5 ani. Este o atitudine greșită pentru că pentru fiecare 100 femei tratate, tamoxifen previne recurența cancerului la 6 femei (rata recurenței este de 46% pentru pacientele care iau tamoxifen 2 ani și de 40% pentru cele care fac tratament 5 ani).

Similar, pentru cancerele de sân Her2-pozitive tratate, se recomandă terapie adjuvantă cu trastuzumab timp de 1 an.

Update

O meta-analiză publicată în Lancet a confirmat reducerea recurenței cancerului de sân și a mortalității asociată tratamentului adjuvant cu tamoxifen timp de 5 ani.

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh