Studiile clinice multicentrice – exemplul ticagrelor

Studiile clinice multicentrice sunt studii derulate în clinici din mai multe ??ri ?i reflect? impactul interven?iei terapeutice pe un lot popula?ional variat, troche incluzând astfel particularit??ile epidemiologice locale ale bolilor ?i bolnavilor.

Deși țări precum România sunt centre atractive pentru derularea studiilor clinice, realizarea de trialuri terapeutice în străinătate poate uneori constitui un dezavantaj major.

Un exemplu este studiul PLATO (Platelet Inhibition and Patient Outcomes) care a inclus 18.624 pacienți în 43 țări și care a arătat o eficiență crescută a ticagrelor față de clopidogrel. Ticagrelor (AstraZeneca) este un antagonist direct al receptorilor P2Y12 din clasa CPTP (ciclopentiltriazolopirimidine), fiind primul antiagregant oral cu efect reversibil de inhibare a receptorilor ADP. Produsele comerciale sunt Brilinta (în SUA) și Brilique (în UE). Ticagrelor a fost aprobat de EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) în decembrie 2010, pentru prevenția evenimentelor aterotrombotice la pacienții cu sindrom coronarian acut (SCA). Noul antiagregant nu a fost însă aprobat încă în SUA (vezi update). De ce?

În ciuda unui raport favorabil din partea panelului consultativ, FDA a amânat aprobarea ticagrelor pentru iulie 2011 datorită rezultatelor studiului PLATO din centrele Nord-Americane, care au arătat un prognostic mai prost a celor 1800 pacienți (din totalul studiului de 18000) tratați cu ticagrelor comparativ cu cei care au primit clopidogrel (fenomen numit anomalia Nord Americană). FDA nu a solicitat companiei alte trialuri clinice, ci doar o subanaliză a studiului PLATO. Astfel, deși medicamentul a avut un rezultat foarte bun la analiza globală, acesta nu a putut fi extrapolat și pe subpopulația americană (tocmai cea pentru care compania solicitase aprobarea din partea FDA). Diferența de prognostic între pacienții americani și cei non-americani ar putea fi legată de interacțiunea între ticagrelor și dozele mari de aspirină, care reprezintă o caracteristică locală (aspirina ca antiagregant este administrată în doze mai mari în SUA decât în Europa). Întrucât subpopulația americană a reprezentat doar 10% din totalul subiecților incluși în studiu, rezultatul subanalizei ar putea fi datorat și întâmplării, întrucât puterea statistică este mai mică pentru un lot mai mic.

Astfel, studiul multicentric “costă” compania amânarea aprobării în SUA, când poate un studiu limitat la populația americană ar fi făcut ca Brilinta să fie deja disponibil pe piață.

Update

Ticagrelor (Brilinta) a primit aprobarea FDA, dar cu 2 mențiuni: un warning box privitor la riscul hemoragic și altul privitor la reducerea eficacității în cazul asocierii cu doze de peste 100 mg/zi de aspirină. Detalii în comunicatul AstraZeneca.

Add comment


Security code
Refresh