Statinele protejează împotriva bolii Parkinson

Statinele confer? un efect protector împotriva bolii Parkinson, sales buy potrivit unui amplu studiu publicat în jurnalul Neurology.

Între cei 43810 pacienți inițiați pe tratament cu statine incluși în studiu, incidența bolii Parkinson la pacienții care luau statine lipofile a fost de 1.68, față de 3.52 la 1 milion persoane-zile la cei care luau statine hidrofile. Continuarea administrării de statine lipofile (simvastatină, atorvastatină) a fost asociată cu un risc scăzut de boală Parkinson comparativ cu cei care au întrerupt administrarea medicamentului –întrerupere impusă de scăderea LDL sub 100 mg/dl (HR 0.42), în special la femei și vârstnici. Nu s-a constatat un efect similar în cazul pacienților care luau statine hidrofile.

Acest posibil rol neuroprotector al statinelor ar putea fi explicat prin efectul antiinflamator potent al acestor medicamente și prin reducerea agregatelor de alfa-sinucleină (proteină asociată cu boala Parkinson) în studii pe modele animale. Asocierea ar putea fi explicată și prin faptul că cei care au continuat să ia statine aveau nivele mai mari de colesterol, ceea ce s-a corelat în studii anterioare cu un risc scăzut de boală Parkinson.

Referințe: Tan EK, Tan LC. Holding on to statins in Parkinson disease. Neurology

Add comment


Security code
Refresh