Statul dublează riscul de embolie pulmonară la femei

Inactivitatea fizic? prelungit? la femei cre?te de peste 2 ori riscul de embolie pulmonar? fa?? de femeile active, for sale conform unui studiu publicat în BMJ.

Studiul curent a analizat aproape 70.000 femei din cohorta NHS (Nurses Health Study) și a arătat o creștere de 2.34 ori a riscului de embolie pulmonară la femeile cele mai inactive fizic (>41 ore/săptămână, în afara orelor de lucru) comparativ cu cele care stăteau mai puțin de 10 ore/săpămână.

Asocierea dintre activitatea fizică și tromboembolismul venos rămâne însă controversată, în condițiile în care unele studii au arătat că exercițiul fizic regulat scade riscul de tromboză venoasă iar altele că activitatea fizică crește riscul de evenimente tromboembolice venoase.

Inactivitatea fizică crește riscul de tromboză venoasă cel puțin teoretic, pentru că realizează cel puțin 1 criteriu din triada lui Virchow – staza venoasă. Acest principiu este folosit și în clinică, prin administrarea de anticoagulante pentru prevenirea tromboembolismului venos la pacienții imobilizați la pat. Imobilizarea din timpul călătoriilor lungi (cu avionul, mașina) este deasemenea un factor de risc pentru tromboembolismul venos.

Sedentarismul este cunoscut ca un factor de risc pentru obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare și chiar deces (American Journal of Epidemiology).

Referințe: Physical Inactivity Doubles Pulmonary Embolism Risk in Women

Add comment


Security code
Refresh