Sexul în timpul sarcinii

Daca esti însarcinata, mai ales pentru prima data, probabil ai gasit o abundenta de informatii privind sexul înainte de sarcina, sexul dupa nastere.

Din păcate, există mai puţine discuţii despre sexul în timpul sarcinii, poate din cauza tendinţei noastre de a disocia, involuntar, mamele însărcinate de sexualitate.

Când este nedăunător sexul în timpul sarcinii?

Dacă ai o sarcină normală, sexul este considerat sigur şi nedăunător pentru făt chiar până în ultimele trimestre de sarcină. Dar, ce înseamnă o „sarcină normală”? O sarcină normală este atunci când nu există complicaţii, cum ar fi avorturile spontane sau naşterile premature.

Bineînţeles, doar pentru că este posibil sexul în timpul sarcinii, acest lucru nu înseamnă că trebuie să şi îl vrei. Multe femei prezintă un apetit sexual fluctuant, în funcţie de starea lor fizică şi psihică. Unele dintre acestea au un libidou ridicat, în timp ce altele nu sunt interesate de sex. Majoritatea bărbaţilor îşi găsesc partenerele la fel de atrăgătoare ca întodeauna sau poate chiar mai atrăgătoare, dar există şi cazuri opuse. Teama de a deveni părinte sau de a nu leza fătul pot duce la scăderea dorinţei sexuale.

Când este contraindicat sexul în timpul sarcinii?

  • antecedente de avort spontan
  • risc de naştere prematură
  • sângerări vaginale nediagnosticate
  • placentă praevia, o varietate de placentă care acoperă total sau parţial orificiul intern al cervixului
  • scurgeri de lichid amniotic
  • incompetenţa cervicală: dilatarea nedureroasă a colului uterin apărută în al doilea trimestru de sarcină, care poate duce la expulzia prematură a fătului
  • sarcină multiplă
  • prezenţa bolilor cu transmitere sexuală la oricare dintre parteneri

Întrebări frecvente despre sexul în timpul sarcinii

Poate să afecteze fătul?

  • Nu, nu în mod direct. Fătul este protejat de lichidul amniotic, astfel penisul nu intră în contact cu fătul în timpul actului sexual.

Poate orgasmul să producă un avort spontan sau contracţii?

  • Contracţiile din timpul orgasmului nu sunt atât de puternice încât să provoace avortul sau naşterea prematură. Pentru mai multă siguranţă, este recomandat să consultaţi medicul.

Modificările fizice pot fi o piedică?

  • Starea generală alterată din timpul sarcinii (de ex: greaţa, vărsăturile, oboseala, anxietatea) scad dorinţa sexualăa femeii, mai ales în primul trimestru de sarcină. Modificările din sarcină fac ca sânii să devină extrem de sensibili, iar unele femei vor tolera cu greu atingerea. De multe ori libidoul este regăsit în trimestrul al doilea, datorită atenuării simptomatologiei de la început  și creșterii vascularizației organelor genitale. Viaţa sexuală poate fi din nou afectată in cel de al treilea trimestru de sarcină datorită modificărilor ce ţin de greutatea corporală.

Există riscul suprapunerii unei noi concepții pe durata sarcinii?

  • Extrem de rar au fost raportate cazuri în care ovarele au continuat să expulzeze lunar ovule chiar dacă se produsese fecundația și femeia era gravidă – acest fenomen este cunoscut sub numele de superfetație. O femeie poate avea astfel o sarcină multiplă dar cu copii de vârstă diferită.

Când trebuie să consultaţi medicul?

  • În momentul în care nu sunteţi sigură dacă sexul poate dăuna sau nu fătului. De asemenea, este recomandat să vă prezentaţi la medic dacă apar sângerări după actul sexual sau dacă contracţiile persistă după încetarea lui.

Nu uitaţi, „normal” este un termen relativ atunci când vine vorba de sex în timpul sarcinii, de aceea trebuie menţinută comunicarea cu partenerul tau pentru a stabili ce e bine pentru amândoi.

Add comment


Security code
Refresh