Scorul ALBI pentru evaluarea funcției hepatice la pacienții cu hepatocarcinom

Un nou scor, având la baza valorile bilirubinei si albuminei, s-a dovedit util în stratificarea pacientilor cu carcinom hepatocelular (HCC), potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Oncology.

Unul dintre instrumentele pentru evaluarea funcției hepatice este scorul Child-Pugh, care împarte pacienții în 3 clase: A, B și C. Este binecunoscut faptul că în cadrul clasei Child A există o variație destul de largă a rezervei hepatice (motiv pentru care se recomandă pe lângă specificarea clasei Child, și notarea numărului de puncte calculate).

Noul scor – ALBI, elimină necesitatea evaluării subiective a unor variabile precum gradul de encefalopatie și ascită, oferind însă o discriminare bună din punct de vedere al prognosticului în 3 grupuri (gradul 1, 2 și 3). Mai mult, gradul ALBI diferențiază și pacienții Child A în 2 subgrupuri distincte: astfel, la reclasificarea pacienților Child A în ALBI 1 sau 2 s-a observat o diferență de 10 luni în supraviețuire între cele 2 subgrupuri.  

Scorul ar putea fi util în special pentru pacienții cu hepatocarcinom cu indicație de tratament potențial curativ (astfel, un Child A dar cu ALBI 2 ar beneficia mai degrabă de transplant decât de rezecție hepatică), pentru monitorizarea terapiei și pentru selectarea pacienților cu HCC avansat în vederea terapiilor țintite.   

Add comment


Security code
Refresh