Sarcină după 35 ani?

Cariera, finanțele, sănătatea, relațiile – toate acestea pot întârzia momentul în care o femeie devine mama.

Planul de a concepe un copil după 35 ani pune probleme atât în ceea ce privește obținerea și păstrarea sarcinii, cât și privitor la o naștere în siguranță atât pentru mamă cât și pentru făt.

Probabil cel mai mare obstacol pentru femeile peste 35 ani este în primul rând să rămână însărcinate. Fertilitatea scade treptat începând cu vârsta de 30 ani, astfel că șansele de a rămâne gravidă la 35 ani sunt semnificativ diminuate datorită depleției numărului de ovule disponibile pentru ovulație. Pe lângă fertilitatea scăzută, femeile de peste 35-40 ani pot avea dificultate în obținerea sarcinii chiar și cu tratamente precum fertilizare in vitro (IVF), motiv pentru care se poate recomanda fertilizarea cu ovule de la donatoare. În mod normal, evaluarea pentru infertilitate se face după 12 luni de încercare, însă la vârste de peste 35 ani consultul medical trebuie făcut după 6 luni de contacte sexuale neprotejate în perioada fertilă, fără succes în obținerea sarcinii.

Odată obținută sarcina, femeile trecute de 35 ani pot avea probleme de păstrare a sarcinii. Frecvența pierderilor de sarcină și a sarcinilor ectopice crește odată cu vârsta. În plus, trebuie avut în vedere riscul crescut de a naște un copil cu anomalii cromozomiale – bitestul și triplul test pot estima acest risc. Înainte de a rămâne însărcinată la această vârstă, femeia alături de partenerul ei ar trebui să facă și un consult genetic. Sarcina la peste 35 ani crește și riscul de a dezvolta diabet de sarcină (diabet gestațional), hipertensiune de sarcină (cu complicațiile ei preeclampsie și eclampsie), dezlipire de placentă, placentă previa sau naștere prematură. În plus există o probabilitate foarte mare să fie nevoie de naștere prin cezariană.

Așadar, concluzia inevitabilă este că e mai greu și mai riscant să fii gravidă la peste 35 ani. Cu toate acestea, există multe mame cu această vârstă care au născut copii sănătoși, iar sarcina a decurs fără probleme. Succesul concepției după 35 ani depinde și de îngrijirile prenatale pe care le primește gravida, de absența expunerii până la această vârstă la factori de risc precum fumatul, precum și de urmărirea îndeaproape a sarcinii de către medicul ginecolog.

Add comment


Security code
Refresh