Când sângele coagulează excesiv

Coagularea sângelui este un proces fiziologic implicat în ecilibrul fluidocoagulant, viagra view care are ca rol prevenirea sânger?rilor. Hipercoagularea define?te situa?ia în care sângele coaguleaz? excesiv, ampoule buy astfel c? din mecanism protector devine un factor de risc pentru apari?ia trombozelor, în special venoase.

Prezența unui cheag de sânge în sistemul venos poate duce la instalarea unei tromboze venoase profunde sau a unui tromboembolism pulmonar. Mult mai severe ca și consecințe sunt trombozele arteriale, care pot duce la fenomene ischemice de tipul infarctului miocardic, cerebral, renal sau al extremităților (gangrenă); apariția trombilor în sistemul arterial este mai mult legată de prezența unor leziuni endoteliale și agregarea plachetară decât de hipercoagulabilitatea sângelui.

Stările de hipercoagulabilitate sunt grupate sub denumirea de trombofilii. Deși circa 5-8% din populația generală prezintă o anomalie a coagulării, nu toți vor dezvolta evenimente trombotice intravasculare deorace pe lângă defectul ereditar la nivelul sistemului hemostatic (coagulare-fibrinoliză) mai este necesară și prezența unui factor de risc precum fumatul, utilizarea de contraceptive orale sau staza venoasă.

Iată care sunt principalii factori de risc pentru hipercoagulabilitate (status hipercoagulant):

  • imobilizarea prelungită (după intervenții chirurgicale sau după fracturi, călătorii lungi cu avionul, la pacienți cu dificultate la mers datorită unor sechele neurologice, arteriopatiei sau traumatismelor)
  • cancer cu fenomene paraneoplazice
  • sindrom nefrotic (pierderea continuă a proteinelor prin urină determină creșterea compensatorie a sintezei proteice la nivel hepatic, inclusiv a factorilor de coagulare)
  • sarcina
  • fumatul
  • medicamente (anticoncepționale orale, terapie de substituție hormonală)
  • stază venoasă: insuficiență venoasă cronică cu varice, insuficiență cardiacă
  • hipervâscozitate sangvină (leucemii, policitemia vera, macroglobulinemia Waldenstrom, mielom multiplu)
  • tulburări ale hemostazei (deficit de proteină C/S, factor V Leiden, hiperhomocisteinemie cu mutație MTHFR, mutații ale protrombinei, siclemie, deficit de antitrombină III, sindrom antiosfolipidic)

Add comment


Security code
Refresh