Regimul alimentar la pacientii cu hepatită cronică și ciroză hepatică

Pacien?ii cu hepatita cronic? trebuie sa aiba o dieta normocalorica care sa asigure un aport optim de proteine, mind here vitamine si glucide.

Proteinele alimentare trebuie sa fie de calitate superioara si sa contina toti aminoacizii esentiali în proportie adecvata pentru sinteza proteinelor necesare organismului. Ratia de lipidele trebuie sa fie moderata, iar glucidele trebuie sa provina din fructe, legume sau cereale si mai putin din dulciuri rafinate. Fructele si legumele vor asigura si necesarul de vitamine pentru organism. Se vor evita mâncarurile grase, condimentate si preparate termic mult. Mesele trebuie sa fie servite la ore fixe, iar ultima masa cu cel putin 2 ore înainte de culcare. Se recomanda 5 mese zilnice: mic-dejun, masa de prânz si cina, la care se adauga 2 gustari.

ALIMENTE PERMISE în HEPATITA CRONICĂ

  • carne de vita, vitel, pasare, peste slab, sunca presata - se va servi fiarta, fripta, înabusita sau ca tocatura dietetica.
  • lapte dulce, lapte batut, iaurt, brânza de vaci, urda, cas, brânzeturi dietetice (fara sare sau aditivi)
  • oua fierte moi, ochiuri, omleta dietetica - se recomanda 1 ou la 2-3 zile. Pentru cazurile mai severe se va consuma doar albusul, iar galbenusul de ou în preparate dietetice, de 2 ori pe saptamâna.
  • cantitati moderate de grasimi proaspete - unt, frisca, smântâna, ulei (adaugat la preparate)
  • pâine alba sau intermediara
  • fainoase rafinate - orez, spagetti, gris, macaroane, taietei
  • legume- morcovi, dovlecei, conopida, rosii, ardei gras, cartofi, fasole verde, sfecla, loboda, salata verde, servite proaspete, fierte sau coapte în supe, ciorbe, mâncaruri de legume sau carne, piureuri, sufleuri.
  • fructe proaspete, în compoturi, sucuri, salate sau preparate (jeleu, prajituri, sufleuri, peltea, marmelada, gem, dulceata).
  • supe slabe de carne sau de rosii, creme de legume, supe fainoase.
  • condimente aromate - dafin, tarhon, scortisoara, cimbru, verdeturi.

ALIMENTE INTERZISE în HEPATITA CRONICĂ

  • carne grasa sau bogata în tesut conjunctiv (colagen) - carne de porc, oaie, miel, rata
  • mezeluri, carne afumata
  • peste gras, icre
  • prajeli (snitele, cascaval pane)
  • tocatura nedietetica (care contine ceapa si usturoi prajit sau condimente interzise)
  • lapte gras, iaurt gras, brânza grasa sau fermentata
  • dulciuri concentrate, preparate cu multa grasime, oua, ciocolata sau cacao
  • ouale prajite sau incluse în preparate nedietetice, oua fierte tari
  • untura, slanina, seu, grasimi prajite, maioneza
  • pâine neagra, pâine foarte proaspata
  • legume cu celuloza dura - ceapa, mazare, fasole boabe, linte, ridichi, castraveti, bame
  • fructe oleaginoase - nuci, alune, masline, fistic, migdale, castane
  • smochine, curmale
  • bauturi alcoolice, bauturi excitante (cafea, ciocolata calda, cacao, energizante)
  • condimente iuti, iritante - ardei iute, boia, ceapa, usturoi, piper, mustar, hrean
  • fructe de mare

PREPARAREA ALIMENTELOR

Alimentele se vor prepara cât mai dietetic, evitându-se includerea unor cantitati mari de grasime, sosuri condimentate sau glucide rafinate. Carnea se va consuma fiarta, fripta sau prajita într-o tigaie teflonata, fara ulei. Ouale se vor servi fierte moi, sub forma de ochiuri sau ca omleta dietetica. La recomandarea medicului, se pot lua vitamine sau suplimente minerale.

Add comment


Security code
Refresh