Cefaleea de rebound

Cefaleea de rebound este durerea de cap care apare la întreruperea brusc? a tratamentului analgezic sau antimigrenos, sales la pacien?ii care iau medica?ie excesiv? pentru perioade lungi de timp.

Cefaleea de rebound are de obicei caracteristici diferite față de durerea inițială, apare specific la întreruperea medicației și dispare la administrarea unei doze de analgezic; se crează astfel un cerc vicios care duce la dependență de analgezice. Sindromul de rebound apare în special după administrarea de medicamente care conțin cofeină (inclusă în preparate pentru efectul său tonic nervos central și pentru accelerarea acțiunii celorlalte substanțe active).

Cefaleea de rebound este considerată a 3-a cea mai frecventă formă de cefalee. Ea are o prevalență în populația generală de 1-2%. Recidiva cefaleei la întreruperea medicației apare după administrarea mai mult de 15 zile/lună timp de 3 luni a analgezicelor simple sau mai mult de 10 zile/lună timp de 3 luni a ergotaminei, tripanilor sau narcoticelor.

Dincolo de disconfortul creat de durerea în sine, cefaleea de rebound pune probleme și prin prisma necesității consumului excesiv și îndelungat de analgezice, care sunt grevate de numeroase reacții adverse (în special în cazul administrării cronice).

Prevenirea cefaleei de rebound

  • administarea tratamentului pentru cefalee sau migrene (aspirină, paracetamol, ibuprofen, cofeină, codeină, oxicodonă, sedative, triptani, ergotamină)  confom recomandărilor
  • limitarea administrării medicației pentru durere de cap la nu mai mult de 3 zile/săptămână
  • evitarea automedicației
  • întreruperea tratamentului pentru cefalee/migrene prin scăderea progresivă a dozelor
  • asigurarea unui program regulat de somn
  • practicarea de exerciții fizice regulate
  • medicație profilactică (agenți vasomotori sau stabilizatori ai membranei neuronale) – anticonvulsivante (valproat, topiramat, gabapentin) , antidepresive (amitriptilină), antihistaminice, beta-blocante (propranolol)
  • identificarea și evitarea factorilor trigger: alimente (ciocolată, vin roșu, cofeină, ceai, glutamat), mese neregulate, sărirea meselor, schimbări meteo sau de presiune atmosferică, stress, emoții intense, stimulare senzorială intensă (lumină, miros, zgomot)
  • practicarea de tehnici de relaxare
  • la copil, cefaleea poate apare în asociere cu suprasolicitarea școlară, statul îndelungat în fața calculatorului, exercițiului fizic intens sau deprivarea de somn, fiind necesară ajustarea acestor factori înaintea administrării de medicamente

Tratamentul cefaleei de rebound

Tratamentul de elecție al cefaleei de rebound constă în întreruperea bruscă a medicației, urmată de o terapie profilactică. Pacienții care dezvoltă cefalee de rebound după doze mari de sedativ-hipnotice, ergotamină sau narcotice pot necesita spitalizare și “detoxifiere” sub supraveghere medicală.

Add comment


Security code
Refresh