Pulsul paradoxal (Kussmaul)

Pulsul paradoxal Kussmaul reprezint? sc?derea tensiunii arteriale sistolice cu mai mult de 10 mmHg în inspir, ed ceea ce poate fi eviden?iat clinic prin palparea pulsului sau m?surarea cu tensiometrul.

Uneori scăderea tensiunii arteriale sistolice în inspir poate fi atât de importantă încât pulsul devine nepalpabil.

Când apare pulsul paradoxal?

Cauza apariției pulsului paradoxal poate fi:

  • Cardiacă – tamponadă cardiacă, revărsat pericardic, pericardită constrictivă, șoc cardiogen
  • Pulmonară – boli pulmonare obstructive (astm, BPOC), embolie pulmonară, pneumotorax în tensiune
  • Non-cardiacă, non-pulmonară: apnee obstructivă în somn, șoc anafilactic, obstrucție de venă cavă superioară, sarcină, obezitate extremă

Cum apare pulsul paradoxal?

Fiecare dintre noi are o variație a tensiunii arteriale în funcție de fazele respirației: tensiunea scade în inspir și crește în expir. La un individ sănătos, scăderea tensiunii arteriale sistolice în inspir este sub 10 mmHg. În timpul inspirului, presiunea intratoracică scade, ceea ce favorizează întoarcerea venoasă prin sistemul venelor cave către cordul drept și retenția sângelui în patul vascular pulmonar, cu scăderea consecutivă a umplerii cordului stâng și deci a volumului de sânge ejectat. Ca mecanism compensator pentru această scădere a volumului bătaie în inspir, apare o creștere a frecvenței cardiace, în vederea menținerii debitului cardiac.

În caz de tamponadă pericardică, cordul nu are loc să se destindă pentru că este blocat de lichidul pericardic, ceea ce face ca umplerea cordului drept prin returul venos să determine bombarea septului interventricular către ventriculul stâng. Având cavitatea micșorată datorită bombării septului interventricular, ventriculul stâng se va umple mai puțin și va pompa mai puțin sânge în aortă, ceea ce duce la o tensiune arterială sistolică mai mică. Acesta este mecanismul prin care apare pulsul paradoxal. În situațiile în care presiunea ventriculară stângă este crescută (cardiopatie hipertensivă) peste cea din sacul pericardic, pulsul paradoxal poate fi absent.

Cum se măsoară pulsul paradoxal?

Pulsul paradoxal se evidențiază prin măsurarea diferenței între tensiunea arterială sistolică din inspir și cea din expir, care trebuie să fie peste 10 mmHg.

Add comment

:D:lol::-);-)8):-|:-*:oops::sad::cry::o:-?:-x:eek::zzz:P:roll::sigh:
500000 symbols left


Security code
Refresh