Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie 2018

Premiul Nobel pentru Medicină 2018 este împărțit de doi cercetători, unul din SUA și celălalt din Japonia, pentru descoperirile lor în ceea ce privește imunoterapia pentru cancer.

Astfel, premiul a fost acordat profesorilor James P. Allison (MD Anderson, SUA) și Tasuku Honjo (Tokyo, Japonia) pentru studiul moleculelor care frînează sistemul imunitar, așa numitele "checkpoints" sau puncte de control, și care pot fi manipulate terapeutic în tratamentul cancerului.

În mod normal, aceste puncte de control acționează la nivelul sistemului imunitar pentru frînarea sau blocarea unei reacții imune exagerate, la contact cu un stimul, spre exemplu unul infecțios. Activarea imună într-un anumit grad este însă benefică pentru organism, asigurând apărarea anti-infecțioasă prin activarea leucocitelor și a altor mediatori. În cazul proliferărilor med-blog.com, celulele canceroase reușesc să activeze punctele de control și blochează sistemul imunutar. Descoperirea acestor checkpoints de către James P. Allison și Tasuku Honjo, a creat premisele pentru dezvoltarea de molecule care acționează prin inhibarea lor, permițând sistemului imun să lupte împotriva cancerului. Aceste molecule definesc imunoterapia în cancer.

Mai multe detalii pe site-ul Nobel Prize.

 

Add comment


Security code
Refresh