Prehipertensiunea crește riscul de stroke

Prehipertensiunea este asociat? cu un risc crescut cu 50% de stroke, purchase patient potrivit unei meta-analize publicate în Neurology.

Hipertensiunea arterială constituită este cunoscută deja ca fiind un factor de risc pentru accidentul cerebral vascular (AVC) ischemic și hemoragic.

Prehipertensiunea este definită ca o valoare a tensiunii arteriale sistolice între 120 și 139 mmHg sau a tensiunii diastolice între 80 și 89 mmHg. Riscul de stroke a fost cu atât mai mare cu cât valorile tensionale au fost mai apropiate de limita superioară a intervalului prehipertensiv. Pentru pacienții cu prehipertensiune, recomandarea este de modificare a stilului de viață (exercițiu fizic regulat, dietă hiposodată) și de combatere a factorilor de risc cardiovascular. Deși reducerea valorilor tensionale prin aplicarea acestor măsuri non-farmacologice este modestă, ea poate contribui la scăderea riscului de evenimente cardiocerebrovasculare. Pentru pacienții prehipertensivi carea asociază diabet, boală renală sau cu scor Framingham peste 10%, există indicație de inițiere a tratamentului medicamentos dacă nu se reușește un control al tensiunii sub 130/80 mmHg.     

Add comment


Security code
Refresh