Pre-diabetul

Înainte de a dezvolta diabet zaharat, unii pacienti au nivele usor crescute ale glicemiei, dar nu suficient de mari pentru diagnosticul de diabet. Aceasta situatie este definita de Asociatia Americana de Diabet (ADA) ca pre-diabet ?i este o tulburare de glicoreglare care precede instalarea diabetului propriu-zis.

În mod normal, concentratia glucozei în sângele unei persoane sanatoase (cu repaus alimentar de cel putin 8 ore înainte de recoltare) este sub 100 mg/dl. Atunci când glicemia a jeun (pe nemâncate) este peste 125 mg/dl, se pune diagnosticul de diabet; daca glicemia are valori între pragul de 100 mg/dl si cel de 125 mg/dl, se considera ca pacientul are prediabet, sau toleranta alterata la glucoza (IFG – impaired fasting glucose).

În caz de pre-diabet sau la persoanele cu factori de risc pentru diabet (istoric familial, obezitate, femei care au nascut macrozomi – copii cu greutate la nastere peste 4 kg) se recomanda efectuarea unui test suplimentar – TTGO (test de toleranta la glucoza orala). Acesta stop-diabetes-wiki.com în urmarea unei diete cu 150g carbohidrati cu 3 zile înainte de efectuarea testului si repaus alimentar cu 12 ore înainte de recoltare; în ziua efectuarii TTGO se recolteaza glicemia a jeun, dupa care se consuma 75g glucoza anhidra dizolvata în 300ml apa (25% conc.) pe durata a maxim 5 minute; se determina apoi glicemia la 1 si 2 ore. Valorile se interpreteaza astfel: glicemia TTGO sub 140 mg/dl este normala, între 140-200 mg/dl este IGT (impaired glucose tolerance, toleranta de glucoza modificata), iar peste 200 mg/dl se considera diabet zaharat. În caz de IGT se repeta testul.Persoanele prediabetice cu TTGO normal trebuie sa îsi modifice stilul de viata, sa urmeze un program de slabit si sa faca regulat exercitiu fizic.

În noul ghid ADA updatat în ianuarie 2010 o valoare HbA1C (hemoglobină glucozilată) între 5.7% și 6.4% încadrează pacienții în categoria prediabetici, iar o valoare peste 6.5% pune diagnosticul de diabet zaharat.

Add comment


Security code
Refresh