Postinor (levonorgestrel) – prospect

Postinor (levonorgestrel) – prospect

1. CE ESTE POSTINOR-2 ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Postinor-2 comprimate conţine o substanţă activă sintetică de tipul hormonului luteal, levonorgestrel.

Postinor-2 previne în jur de 85% din sarcinile posibile, dacă primul comprimat este administrat în primele 72 de ore (3 zile) care urmează unui contact sexual neprotejat. Postinor-2 nu va preveni sarcina în orice situaţie, dar comprimatele sunt mult mai eficiente cu cât sunt luate mai repede după contactul sexual neprotejat (primul comprimat este mai bine să fie administrat în prima zi, decât să fie amânat până a treia zi). Al doilea comprimat trebuie luat la 12 ore (dar nu mai târziu de 16 ore) după administrarea primului comprimat.

Postinor-2 acţionează prin:

- Împiedicarea ovarelor de a elibera ovule;

- Împiedicarea fertilizării cu spermă a ovulului deja eliberat;

- Împiedicarea ovulului fertilizat de a se implanta în peretele uterului.

Postinor-2 împiedică sarcina înainte ca aceasta să se instaleze.

Postinor-2 nu are efect dacă sunteţi deja însărcinată.

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI POSTINOR-2

Vă rugăm să întrebaţi farmacistul înainte să luaţi acest medicament deoarece contracepţia de urgenţă poate fi nerecomandabilă în cazul dumneavoastră. Dacă aveţi mai puţin de 16 ani, trebuie să vă adresaţi medicului sau cabinetului de planificare familială pentru a obţine informaţii despre contracepţia de urgenţă.

Puteţi folosi Postinor-2 în orice moment al ciclului menstrual, cu excepţia cazului în care ciclul întârzie. Dacă ciclul dumneavoastră întârzie, trebuie să spuneţi acest lucru doctorului.  Înainte de a lua acest medicament, medicul sau farmacistul poate verifica dacă nu sunteţi deja însărcinată, întrebându-vă despre datele ciclurilor menstruale sau data ultimului contact.

Nu luaţi Postinor-2

- Dacă ştiţi că aveţi alergie la oricare dintre constituenţii acestui medicament.

Aveţi grijă deosebită când utilitaţi Postinor-2

Trebuie să vă adresaţi medicului, pentru consiliere despre contracepţia de urgenţă dacă:

- Aveţi o afecţiune a intestinului subţire (cum este boala lui Crohn), care să intervină în digestia alimentelor;

- Suferiţi de afecţiuni grave ale ficatului;

Dacă va aflaţi în oricare dintre aceste situaţii, este posibil ca administrarea Postinor-2 să nu fie recomandabilă în cazul dumneavoastră şi să fie necesară utilizarea altor tipuri de contracepţie de urgenţă.

Acest medicament nu vă oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală, numai prezervativul o poate face. În cazul în care aveţi suspiciuni, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau cabinetului de planificare familială.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavostră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Trebuie să vă adresaţi medicului, pentru consiliere despre contracepţia de urgenţă dacă luaţi oricare dintre medicametele prezentate mai jos, deoarece aceste medicamente pot împiedica Postinor-2 să acţioneze normal:

- barbiturice şi alte medicamente folosite în tratamentul epilepsiei (de exemplu, primidonă, fenitoină şi carbamazepină);

- medicamente utilizate în tratamentul tuberculozei (de exemplu, rifampicină, rifabutină);

- un tratament pentru infecţia cu HIV (de exemplu, ritonavir);

- un medicament folosit pentru a trata infecţiile fungice (de exemplu, griseofulvină);

- produse fitoterapeutice care conţin sunătoare (Hypericum perforatum);

- un medicament numit numit ciclosporină (folosit pentru a susţine sistemul imunitar)

Sarcina şi alăptarea

Nu trebuie să luaţi acest medicament dacă sunteţi deja însărcinată. Dacă aţi avut un contact sexual neprotejat cu mai mult de  72 de ore înainte, în cadrul aceluiaşi ciclu menstrual, este posibil să fiţi deja însărcinată şi tratamentul nu va fi eficient. Dacă ultimul ciclu a întârziat cu mai mult de 5 zile sau a fost neobişnuit de redus sau neobişnuit de abundent sau dacă suspectaţi că aţi putea fi însărcinată (stare de rău, vărsături, sensibilitate a sânului), trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru a afla dacă nu sunteţi deja însărcinată. Dacă rămâneţi însărcinată chiar şi după ce aţi luat acest medicament, este foarte important să vă adresaţi medicului dumneavostră. Nu există dovezi că Postinor-2 va dăuna copilului ce se dezvoltă în uterul dumneavostră, dar doctorul dumneavoastră poate va dori să verifice dacă acea sarcină este ectopică (copilul se dezvoltă în afara uterului). Această atenţionare este deosebit de importantă dacă aveţi o durere abdominală severă după ce aţi luat Postinor-2 sau dacă aţi mai avut anterior o sarcină extrauterină, intervenţie chirurgicală la nivelul trompelor uterine sau aţi avut boală inflamatorie pelvină.

Cantităţi foarte mici din substanţa activă a acestui medicament pot apărea în laptele matern. Aceste cantităţi nu sunt suficiente pentru a dăuna copilului, însă pentru mai multă siguranţă, puteţi lua comprimatul imediat după ce alăptaţi. În acest fel, luaţi comprimatul cu mult înainte de următoarea masă, şi reduceţi cantitatea de substanţă activă pe care copilul dvs. ar putea să o preia din laptele matern.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Postinor-2

Dacă medicul dumneavostră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. CUM SĂ LUAŢI POSTINOR-2

Luaţi un comprimat cât mai curând posibil (dar nu mai târziu de 72 de ore) după ce aţi avut un contact sexual neprotejat. Înghiţiţi comprimatul întreg, cu apă, dacă este necesar. Nu amânaţi administrarea primului comprimat. Acesta acţionează cu atât mai eficient, cu cât este luat cât mai repede după contactul sexual neprotejat.

Este important să luaţi al doilea comprimat la 12 ore (şi nu mai târziu de 16 ore) după primul comprimat.  Aceasta poate însemna că trebuie să vă programaţi alarma ceasului, pentru administrarea celui de-al doilea comprimat. Dacă nu sunteţi sigură despre programarea momentului pentru administrarea comprimatelor, adresaţi-vă farmacistului pentru informaţii.

Cât de des puteţi utiliza Postinor-2?

Trebuie să utilizaţi Postinor-2 doar în cazuri de urgenţă şi nu ca o metodă regulată de contracepţie. Dacă Postinor-2 este folosit mai mult decât o singură dată într-un ciclu menstrual este foarte posibil să vă dereglaţi ciclul menstrual.  Postinor-2 nu este la fel de eficace precum metodele de contracepţie cu administrare regulată. Dacă dumneavoastră consideraţi că aveţi nevoie de cicluri repetate de contracepţie de urgenţă, ar trebui să luaţi în considerare metode de contracepţie pe termen lung.

Ce trebuie să faceţi dacă vă este rău (vărsături)

Dacă vă este rău (vărsături) în primele trei ore după administrarea primului comprimat, trebuie să luaţi imediat al doilea comprimat din cutie. Apoi, trebuie să contactaţi imediat farmacistul, medicul sau cabinetul de planificare familială.

Dacă vă este rău (vărsături) în primele trei ore după administrarea celui de al doilea comprimat, trebuie să contactaţi imediat farmacistul, medicul sau cabinetul de planificare familială, deoarece este posibil ca tratamentul să nu fi acţionat eficient.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Postinor-2:

Deşi nu există date despre reacţii adverse grave care să provină din adminstrarea mai multor comprimate deodată, este posibil să nu vă simţiţi bine, chiar să vă fie rău (să aveţi vărsături), sau să aveţi sângerări vaginale. Trebuie să vă adresaţii farmacistului, medicului dumneavoastră sau cabinetului de planificare familială, pentru asistenţă medicală.

Dacă uitaţi să luaţi Postinor-2

Trebuie să utilizaţi ambele comprimate din cutie (în modul descris mai sus), la un interval de timp nu mai mare de 16 ore (de preferat 12 ore) între administrarea comprimatelor.  Dacă aţi întârziat administrarea celui de al doilea comprimat mai mult de 16 ore, luaţi comprimatul imediat ce vă amintiţi  şi contactaţi cât mai curând farmacistul, medicul sau cabinetul de planificare familială.

După ce aţi luat Postinor-2, dacă doriţi să aveţi contact sexual  şi nu folosiţi pilule contraceptive, este bine să folosiţi prezervative sau diafragmă şi spermicide. Acestea sunt necesare, deoarece Postinor-2 nu îşi va face efectul dacă aveţi contact sexual neprotejat repetat, înainte de apariţia următorului ciclu.

Se recomandă să vă programaţi un consult medical la aproximativ trei săptămâni după ce aţi luat Postinor-2, pentru a vă asigura că medicamentul şi-a făcut efectul.

Dacă ciclul vă întârzie cu mai mult de 5 zile sau este neobişnuit de redus sau neobişnuit de abundent, trebuie să vă contactaţi medicul, cât mai curând posibil.

Dacă aţi rămas însărcinată chiar  şi după ce aţi luat acest medicament, este important să vă adresaţi medicului.

Medicul dumneavostră vă poate consilia asupra altor metode de contracepţie pe termen lung care sunt mult mai eficiente în prevenirea sarcinii.

Dacă veţi continua să utilizaţi contracepţia hormonală în mod regulat, cu pilulele contraceptive şi nu aveţi sângerări în perioada de pauză de administrare, adresaţi-vă medicul pentru a vă asigura că nu sunteţi însărcinată.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Postinor-2 poate avea efecte adverse.

- Este posibil să vă simţiţi rău o scurtă perioadă de timp după ce aţi luat acest medicament.

- Este posibil să vă fie chiar rău (să aveţi vărsături) după ce aţi luat acest medicament. Dacă vă este rău citiţi capitolul ‘Ce trebuie să faceţi dacă vă simţiţi rău (vărsături)’.

- Ciclul dvs. poate fi diferit. Cele mai multe femei  au un ciclu normal la momentul obişnuit, dar unele pot avea menstruaţia mai târziu sau mai devreme decât momentul obişnuit. De asemenea, puteţi avea sângerări neregulate sau sângerări în picături până la următorul dvs. ciclu. Dacă ciclul dumneavostră întârzie cu mai mult de 5 zile sau este neobişnuit de redus sau neobişnuit de abundent, trebuie să vă adresaţi medicului, cât mai curând posibil.

- Este posibil să aveţi sensibilităţi ale sânilor, dureri de cap, dureri abdominale (dureri de burtă), diaree, să vă simţiţi ameţită sau obosită după ce aţi luat acest medicament. Aceste simptome ar trebui să se amelioreze în decursul a câteva zile.

Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavostră sau pe farmacist.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ POSTINOR-2

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. Nu sunt necesare condiţii speciale pentru păstrare.

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.).Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Postinor-2

- Substanţa activă este levonorgestrelul. Un comprimat conţine levonorgestrel 0,75 mg.

- Celelalte componente sunt: amidon de cartofi, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc, amidon de porumb, lactoză monohidrat.

Cum arată Postinor-2 şi conţinutul ambalajului

Comprimatele sunt rotunde, de culoare aproape albă, cu margini conturate, inscripţionate pe una din feţe cu “INOR”, cu diametrul de aproximativ 6 mm. Ele sunt ambalate în cutii care conţin câte un blister din PVC/Al a câte 2 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Gedeon Richter Plc.

Gyömröi út 19-21, 1103 Budapesta, Ungaria

Add comment


Security code
Refresh