Obezitatea, colesterolul și tensiunea arterială

Povara factorilor de risc metabolici ?i cardiovasculari este în cre?tere la nivel mondial, decease sovaldi sale se arat? în 3 studii privind prevalen?a obezit??ii, mind stuff hipertensiunii arteriale ?i hipercolesterolemiei, publicate în The Lancet.

Astfel, pandemia de obezitate este în continuă creștere (prevalența fiind dublă în 2008 față de 1980), iar nivelul tensiunii arteriale și al colesterolemiei sunt în ușoară scădere în ultimele 3 decenii. Diferența între trendul de evoluție a obezității, pe de o parte, și a hipertensiunii și hipercolesterolemiei, de cealaltă parte, se explică prin prescrierea din ce în ce mai mult a antihipertensivelor și hipolipemiantelor (care asigură un oarecare control al prevalenței tensiunii crescute și colesterolului mărit), dar ignorarea campaniilor de promovare a alimentației sănătoase și stilului de viață activ (acestea sunt singurele măsuri capabile să combată obezitatea, pentru care încă nu s-au descoperit pastile precum hipotensoarele sau statinele).

Rezultatele studiilor arată că indicele de masă corporală (IMC) a crescut pe deceniu cu 0.4 la bărbați și 0.5 la femei, valori mari fiind înregistrate în țările din Oceania, SUA, normale în Franța, Italia, Grecia și Elveția și foarte scăzute în Congo și Bangladesh. Privitor la valorile tensionale, cele mai bune rezultate s-au constatat în America de Nord, Australia și Europa de Vest. La capitolul controlul hipercolesteremiei s-au evidențiat țările din Europa de Vest, Centrală și de Est.      

Într-un editorial care acompaniază cele 3 studii, Drs Sonia Anand și Salim Yusuf arată că viitorul privind povara bolilor cardiovasculare și metabolice este sumbru în țările subdezvoltate și cele aflate în curs de dezvoltare și că soluția este un control agresiv al factorilor de risc. Deși se înregistrează un trend favorabil în ceea ce privește tensiunea arterială și nivelul colesterolului, acestea nu reprezintă decât un câștig de timp pentru încetinirea efectelor IMC-ului crescut, care se asociază și cu un risc crescut de diabet, alte boli metabolice și unele forme de cancer.

Add comment


Security code
Refresh