MitraClip, tratament intervențional pentru insuficiența mitrală

MitraClip este un dispozitiv creat de Evalve (de?inut actualmente de Abbott Vascular) pentru reducerea regurgit?rii mitrale printr-o procedur? de cardiologie interven?ional?.

Insuficiența mitrală este cea mai frecventă valvulopatie. Formele ușoare pot fi tratate simptomatic, însă evoluția este lent progresivă către agravare și necesitatea de reparare chirurgicală. Interesul dezvoltării unor tehnici percutane de tratament a insuficienței mitrale a pornit de la dorința de evitare a complicațiilor și mortalității asociate chirurgiei. Actualmente există mai multe proceduri intervenționale pentru ameliorarea insuficienței mitrale: anuloplastia indirectă (prin remodelarea sinusului coronar), anuloplastia directă, dispozitive de remodelare ventriculară, protezare valvulară percutană și reparare valvulară (prin MitraClip).

MitraClip este așa cum sugerează și numele, un clip care „lipește” cele 2 foițe ale valvei mitrale și crează astfel 2 orificii mai mici (scăzând volumul de sânge regurgitat). Siguranța și eficacitatea tratamentului intervențional cu MitraClip au fost evaluate în studiul EVEREST II. Rezultatele studiului EVEREST II (urmărire la 2 ani după MitraClip) publicate în NEJM arată că procedura este mai puțin eficientă decât chirurgia, dar este asociată cu o siguranță superioară și cu o ameliorare similară a prognosticului clinic.

Aprobarea MitraClip de către FDA este așteptată în a doua jumătate a lui 2011. Dispozitivul este disponibil în Europa din 2008.

Legendara actriță Elizabeth Taylor a beneficiat de tratament intervențional cu MitraClip în 2009, anunțând pe Twitter că va fi supusă unei proceduri experimentale la nivelul cordului. Liz Taylor a decedat în martie 2011, la vârsta de 79 ani,  după 2 luni de tratament în Cedars Sinai Medical Center (LA) pentru insuficiență cardiacă congestivă.

Detalii despre tratamentul intervențional MitraClip puteți găsi în articolul Percutaneous Repair of Mitral Regurgitation with the MitraClip® System și pe pagina Abbott Vascular.

Update 9 mai 2011: Compania Abbott a inițiat procedura de retragere a MitraClip din cauza unor probleme la sistemul de eliberare a clipsului, confom HeartWire. Sistemul va suferi mici modificări la cateterul care are atașat clipul mitral.

Add comment


Security code
Refresh