Medicina 2.0

Cine nu a c?utat m?car odat? un simptom, hospital hospital o boal? sau un tratament pe google?

De la practicarea trepanațiilor ca prima metodă de chirurgie și invenția primului stetoscop de către Laennec în 1819, medicina a cunoscut numeroase progrese de-a lungul timpului, iar astăzi auzim din ce în ce mai mult despre telemedicină, cybermedicină, e-health, bloguri medicale, rețele sociale și comunități medicale online.

Conceptul de web 2.0 se referă la componenta interactivă și colaborativă a internetului în vederea dezvoltării comunității virtuale de către utilizatori. Medicina este unul dintre domeniile care au câștigat teren important prin aplicarea acestui concept, existând astăzi o rețea amplă de medicină 2.0. La un search pe google pentru “medicine 2.0”, motorul de căutare întoarce peste 50 milioane rezultate.

În relație cu medicina 2.0 se află în plină dezvoltare și conceptul de e-health, care presupune computerizarea serviciilor medicale: realizarea de operații la distanță cu ajutorul unui robot chirurgical asistat de calculator, folosirea de aplicații computerizate pentru monitorizarea și recuperarea pacienților, oferirea de suport educațional digital pentru studenți și rezidenți.

Medicina 2.0 este o nouă formă de relaționare medic-pacient menită să prescrie pacienților informație medicală în vederea promovării educației pentru sănătate. Experiența ultimilor ani arată că internetul a transformat practica medicală: pacienții vin la consultații cu întrebări după ce se informează în prelabil pe siteuri de profil medical sau discută cu alți pacienți pe forumuri, iar medicii comunică online cu pacienții lor privitor la tratamente, simptome sau diagnostice. Riscul este ca internetul să înlocuiască consultația medicală față în față, ceea ce ar vicia profund actul medical de stabilire a unui diagnostic și tratament. În plus, este important sa utilizatorul să identifice surse de încredere de informație medicală (motiv pentru care au apărut organizații de acreditare a site-urilor medicale).

Medicina 2.0 este acum atât de vastă, încât este imposibil să faci chiar și o selecție. Iată câteva exemple de realizări și aplicații ale internetului medical și medicinei 2.0:

Add comment


Security code
Refresh