Medicamente care îngrașă

Atunci când vi se prescrie un nou tratament este bine s? întreba?i medicul sau farmacistul despre efectele adverse ale acestuia; o serie de medicamente des utilizate au un efect advers ascuns: cre?terea ponderal?, care este adesea pus? pe seama dietei nes?n?toase sau a lipsei exerci?iului fizic.

Este cazul medicamentelor antialergice, antidepresive, antitiroidiene, antiepileptice, antimigrenoase, antisecretorii, antihipertensive, preparatelor cortizonice și contraceptive. Excesul ponderal agravează unele probleme de sănătate precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hipercolesterolemia sau osteoartrita – tocmai acele afecțiuni pentru care sunt necesare tratamente de lungă durată. La pacienții cu scheme terapeutice stufoase este dificil de identificat “vinovatul” pentru creșterea în greutate. Dacă bănuiți că un medicament pe care îl luați ar putea fi cauza kilogramelor în plus nu întrerupeți din proprie inițiativă administrarea, ci mergeți la un consult medical pentru discutarea alternativelor terapeutice. Totodată, este important de știut că nu toate persoanele care vor lua aceste medicamente vor dezvolta acest efect advers de creștere ponderală.

Steroizii

Preparatele cortizonice folosite în tratamentul astmului bronșic, artritei reumatoide, bolilor alergice sau autoimune favorizează îngrășarea prin mai multe mecanisme: determină hiperglicemie și lipogeneză (mimând efectul cortizolului), crescând astfel depozitele de țesut adipos și provoacă retenție hidrosalină (având și efect mineralocorticoid). Pe durata meldonium-mildronate.com corticosteroizi se recomandă restricția aportului de sare din dietă. Terapia cortizonică se va administra pe o perioadă de timp cât mai scurtă posibil, pentru a evita instalarea hipercorticismului iatrogen (sindrom Cushing) și a altor efecte adverse ale corticosteroizilor. Administrarea de cortizon timp de 1 lună poate duce la o creștere în greutate de până la 7%.

Anticoncepționalele

Pilulele contraceptive îngrașă datorită reteției de apă cauzată de estrogeni și efectului anabolizant și stimulant al apetitului al progesteronului. Riscul de îngrășare este proporțional cu cantitatea de hormoni conținută în contraceptiv (este maxim în contraceptivul injectabil). Anticoncepționalele de generație nouă sunt lipsite de acest efect advers.

Antidepresive, sedative, somnifere, antihistaminice, anxiolitice, antipsihotice

Medicamentele folosite în tratamentul depresiei, insomniei, alergiei sau psihozelor determină surplus ponderal prin două mecanisme: provoacă somnolență și sedare (scăzând astfel perioada de activitate fizică) și acționează asupra centrilor foamei și sațietății (crescând astfel apetitul); în plus, antidepresivele fac persoanele să se simtă mai bine și le restabilesc apetitul. Terapia cu antidepresive triciclice sau SSRI (fluoxetină, paroxetină, sertralină, olanzapină, imipramină, amitriptilină, citalopram) timp de 6 luni poate duce la o creștere în greutate de până la 10%. Creșterea ponderală reprezintă unul dintre cele mai importante motive ale lipsei a complianță la tratamentul antidepresiv.

Antidiabeticele

Unele medicamente folosite în tratamentul diabetului zaharat reduc glicemia prea mult și declanșează senzația de foame; pentru refacerea nivelului de zahăr din sânge diabeticul va mânca mai mult și astfel se va ajunge la creștere în greutate (ceea ce agravează insulino-rezistența și crește necesarul de antidiabetice). Suplusul ponderal atribuibil indirect medicației poate fi de până la 5 kg în primul an de tratament. Ca alternativă la antidiabeticele care pot îngrășa (tiazolidindione, sulfoniluree sau insulină) se poate folosi pramlintidă sau exenatidă.

Antitiroidiene

Stabilirea dozei optime de antitiroidiene poate reprezenta o problemă la pacienții cu hipertiroidism, astfel că uneori se poate ajunge chiar și la hipotiroidism iatrogen. Excesul de antitiroidiene duce la încetinirea metabolismului bazal, cu surplus caloric și depunere a grăsimilor sub formă de țesut adipos.

Antihipertensivele

Medicamentele antihipertensive din clasa beta-blocantelor (propranolol, metoprolol, atenolol) îngrașă prin încetinirea metabolismului, inducerea unei stări de somnolență, lipsă de energie și scăderea poftei de a face exerciții fizice. Și hipotensoarele din clasa blocantelor canalelor de calciu pot duce la creștere în greutate, prin favorizarea apariției edemelor (pentru contracararea acestui efect advers se recomandă asocierea unui antihipertensiv din clasa IECA).

Antiepileptice

Pacienții care  iau în greutate în timpul tratamentului anticonvulsivant cu valproat sau carbamazepină trebuie să consulte medicul pentru schimbarea terapiei cu medicație antiepileptică care promovează scăderea ponderală – zonisamid, topiramat.

Estrogeni

Terapia de substituție cu estrogeni la menopauză sau tratamentul cu modulatori selectivi de receptori estrogenici (SERM) – tamoxifen în cancerele de sân hormono-dependente sunt asociate cu creșterea în greutate.

Antisecretorii din clasa inhibitorilor de pompă protonică (IPP)

Lansoprazol și esomeprazol au fost asociate cu creștere ponderală la unii pacienți și scădere ponderală la alții.

Antimigrenoase

Pizotifen, amitriptilina sau valproatul administrate pentru tratamentul migrenelor pot induce creștere în greutate.

Agenți biologici

Etanerceptul, un agent biologic utilizat în tratamentul bolilor reumatice, poate duce la surplus ponderal.

Litiu

Folosit în tulburarea bipolară, litiul poate duce la acumularea de kilograme în plus.

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh