Maninil (glibenclamid) - prospect

Maninil (glibenclamid), illness comprimate - prospect

Compoziţie: 1 comprimat conţine: glibenclamid 5 mg.

Indicaţii: Este indicat în diabetul zaharat tip II (de tip adult) insulino-independent, când dieta este insuficientă, dar nu se impune instituirea tratamentului cu insulină. Se poate încerca un tratament simultan cu insulină în cazul unui eşec terapeutic. În cazul sistării complete a secreţiei endogene de insulină în diabetul zaharat de tipul II, combinaţia glibenclamid-insulină nu asigură un efect terapeutic de durată.

Contraindicaţii: Este contraindicat tratamentul cu sulfamidă hipoglicemiantă în diabetul zaharat de tip I, insulino-dependent şi în eşecul secundar complet al terapiei cu glibenclamid în diabetul zaharat de tip II, în special în decompensarea metabolică acidozică, în precoma sau coma diabetică, în decompensarea metabolică în cursul bolilor infecţioase, intervenţiilor chirurgicale, precum şi în rezecţia pancreatică. Alte contraindicaţii sunt: tulburări hepatice grave, o alterare importantă a funcţiei renale cu clearance la creatinină sub 30 ml/min, o hipersensibilitate cunoscută la glibenclamid sau la unul din excipienţi. Este contraindicată administrarea în timpul sarcinii şi a alăptării

Efecte adverse: Poate apărea hipoglicemie. Cauzele pot fi: supradozare, funcţii renală şi hepatică alterate, consum de alcool, mese neregulate (în special omiterea meselor), solicitări fizice excesive, tulburări endogene ale metabolismului hidraţilor de carbon cât şi interacţiuni medicamentoase. Când hipoglicemia se instalează lent, simptomele unei dereglări adrenergice sunt minime sau lipsesc. Ocazional pot apărea tulburări gastrointestinale ca: greaţă, pirozis, alterarea simţului gustativ, epigastralgii, vomă, dureri abdominale şi diaree. Rareori apar reacţii de fotosensibilizare. Izolat s-au observat: eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell, dermatita exfoliativă, eritrodermie şi eritem nodos, precum şi colestază, hepatită; creşterea enzimelor hepatice. De asemenea tulburările hematopoietice sunt rare (trombocitopenie cu purpură), respectiv foarte rar (leucocitopenie, eritrocitopenie, pancitopenie şi granulocitopenie până la agranulocitoză). S-a observat un efect slab diuretic al glibenclamidului. Poate apărea o creştere în greutate. După administrarea de durată se poate ajunge la hipofuncţie tiroidiană.

Interacţiuni cu alte medicamente: Dacă pacienţii se află sub un tratament de durată cu glibenclamid, o altă terapie medicamentoasă poate periclita efectul său. De asemenea, întreruperea unei alte terapii poate schimba metabolismul. Efectul hipoglicemiant poate fi potenţat de substanţe care inhibă eliminarea glibenclamidului. Hipoglicemia se instalează şi dacă sunt administrate concomitent medicamente care scad glicemia sau cresc sensibilitatea la insulină (insulina şi alte antidiabetice orale ca: metformin, acarboză, substanţe ca salicilaţi, fenilbutazona, acid paraaminosalicilic), inhibitori MAO, fenfluramin, pentoxifilină (supradozate în administrarea parenterală), oxitetraciclină, anabolizante, inhibitori ai ACE, derivaţi de ac. clofibric, fluoxetină, tritocalină şi ciclofosfamidă, ifosfamidă, trofosfamidă. Consumul de alcool acut sau cronic poate potenţa sau reduce în mod imprevizibil efectul hipoglicemiant.

Mod de administrare: Se recomandă o dozare gradată. Se incepe cu o doză de 2,5 mg glibenclamid/zi respectiv 1/2 comprimat Maninil 5/zi. Doza poate fi mărită treptat, la interval de câteva zile până la doza terapeutică de întreţinere. Maximul de eficacitate se atinge cu 15 mg de glibenclamid/zi (3 comprimate de Maninil 5/zi). Deoarece ameliorarea metabolismului glucidic este în corelaţie cu o hipersensibilitate la insulină, doza necesară de glibenclamid poate scădea în cursul terapiei. Pentru a fi evitate hipoglicemiile se vor ajusta corespunzator dozele. Administrarea la copii şi la adulţi tineri: Pentru că tipul II al diabetului zaharat este foarte rar la adulţii tineri (MODY), administrarea de Maninil 5 la această vârstă reprezintă o excepţie. La pacienţii cu o greutate corporală sub 50 kg se începe cu o doză zilnică cât mai redusă, de 2,5 mg glibenclamid/zi (1/2 comprimat/zi) Maninil 5.

Modul şi durata administrării: Doze zilnice de până la 2 comprimate pot fi administrate o singură dată, dimineaţa a jeune cu puţin lichid. La o doză de 3 comprimate se recomandă o administrare de 2 comprimate dimineaţa şi 1 seara. Comprimatele omise nu se mai pot lua după 1-2 ore, iar greşelile de dozare nu se compensează cu doze mai mari. Se poate combina cu insulina, metformina, acarboza şi guar.

Formă de prezentare: Cutie cu 30 comprimate (N 1). Cutie cu 120 comprimate (N 2).

Add comment


Security code
Refresh