Losec (omeprazol), sol.inj. - prospect

Losec (omeprazol), pharm sol.inj. - prospect

Formă de preentare: Substanţă pentru injecţie intravenoasă 40 mg.

Compoziţie: Losec i.v. substanţă pentru injecţie 40 mg. Fiecare fiolă conţine 42,6 mg omeprazol sodic, echivalent a 40 mg omeprazol.

Indicaţii: Losec i.v. este recomandat ca alternativă a tratamentului oral pentru indicaţiile aprobate (a se vedea Indicaţii de utilizare - Losec capsule).

Dozare: Alternativă a tratamentului oral: La pacienţii cu ulcer duodenal, ulcer gastric sau esofagită de reflux la care medicaţia orală este inadecvată, se recomandă Losec i.v. 40 mg o dată pe zi. La pacienţii cu sindrom Zollinger - Ellison se recomandă o doză iniţială de 60 mg Losec i.v. pe zi. Există cazuri care necesită doze mai mari, acestea fiind ajustate individual. În cazul în care doza zilnică necesară depăşeşte 60 mg, aceasta va fi divizată şi administrată de două ori pe zi. Tulburări ale funcţiei renale: La pacienţii cu funcţie renală afectată nu este necesară ajustarea dozei. Tulburări ale funcţiei hepatice: Deoarece la pacienţii cu funcţie hepatică afectată timpul de înjumătăţire al omeprazol este crescut, va fi suficientă o doză zilnică de 10-20 mg. Vârstnici: La pacienţii vârstnici, ajustarea dozei nu este necesară. Copii: Referitor la administrarea de Losec la copii, experienţa este limitată.

Mod de administrare: Losec i.v. va fi administrat în perfuzie intravenoasă (injectat în 20-30 minute). Conţinutul unei fiole va fi dizolvat în 100 ml soluţie salină (clorură de sodiu 0,9%) sau 100 ml dextroză 5%.

Instrucţiuni de reconstituire: Perfuzia i.v. de 40 mg omeprazol va fi reconstituită prin dizolvarea de omeprazol liofilizat în 100 ml glucoză sau 100 ml soluţie salină. 40 mg omeprazol în glucoză 5% va fi folosit până în 6 ore. 40 mg omeprazol în soluţia salină va fi folosit până în 12 ore.

Mod de preparare: 1. Se vor extrage cu o seringă 5 ml din soluţia de perfuzat conţinută în sticlă sau în punga cu soluţia perfuzabilă. 2. Se va adăuga soluţia de perfuzat în fiola cu substanţa de omeprazol liofilizată ; se va agita până când toată cantitatea de omeprazol s-a dizolvat. 3. Se va extrage din nou soluţia de omeprazol în seringă. 4. Se va transfera soluţia în sticla sau punga cu soluţia perfuzabilă. 5. Se va repeta operaţia de 1-4 ori pentru a vă asigura că întreaga cantitate de omeprazol din fiolă a fost transferată în sticla sau punga cu soluţie perfuzabilă. Alternative ale modului de preparare: 1. Se va utiliza un ac de transfer cu două capete şi se va ataşa la membrana pungii cu soluţia perfuzabilă. Se va conecta al doilea capăt al acului la fiola cu substanţa de omeprazol liofilizată. 2. Se va dizolva substanţa de omeprazol prin pomparea soluţiei de perfuzat înainte şi înapoi între punga cu soluţia perfuzabilă şi fiolă. 3. Vă asiguraţi că întreaga cantitate de omeprazol s-a dizolvat şi îndepărtaţi fiola golită şi acul de la punga cu soluţia perfuzabilă. Soluţia va fi utilizată în decurs de 12 ore, în cazul în care omeprazol a fost dizolvat în soluţie salină şi în decurs de 6 ore dacă a fost dizolvat în dextroză 5%.

Contraindicaţii: Hipersensibilitate cunoscută la omeprazol.

Precauţii: Dacă se suspectează ulcer gastric, se va exclude posibilitatea de malignitate, deoarece Losec poate atenua simptomele întârziind diagnosticul.

Interacţiuni: Absorbţia unor medicamente ar putea fi afectată ca urmare a acidităţii intragastrice scăzute. Astfel, se presupune că absorbţia de ketoconazol va scădea pe durata tratamentului cu omeprazol, ca de altfel şi în cadrul administrării de alţi inhibitori ai secreţiei acide sau antacide. Deoarece Losec este metabolizat la nivel hepatic de citocromul P 450 (CYP2C 19), eliminarea de diazepam, warfarină (R- warfarin) şi fenitoină ar putea fi prelungită. Se recomandă monitorizarea pacienţilor trataţi cu warfarină şi fenitoină, precum şi reducerea dozei. În orice caz, tratamentul concomitent cu 20 mg Losec p.o. zilnic nu va modifica concentraţia plasmatică pentru fenitoină la pacienţii trataţi cronic cu acest medicament. În mod similar, tratamentul concomitent cu 20 mg Losec p.o. zilnic nu va modifica timpul de coagulare la pacienţii trataţi cronic cu warfarină. Rezultatele unor studii asupra interacţiunii dintre Losec versus alte medicamente indică faptul că doze repetate de 20-40 mg omeprazol administrate oral nu au influenţă asupra altor izoforme relevante ale CYP, după cum demonstrează absenţa interacţiunii metabolice cu substraturi pentru CYP1A2 (cafeină, fenacetină, teofilină), CYP2E1 (etanol) şi CYP3A (ciclosporină, lidocaină, chinidină, estradiol).

Sarcină şi alăptare: Ca toate medicamentele noi, Losec nu trebuie administrat în timpul sarcinii şi alăptării, cu excepţia cazurilor în care utilizarea sa este considerată esenţială. Studiile pe animale nu au demonstrat vreun risc al administrării de Losec în timpul sarcinii şi alăptării şi nu există dovezi ale toxicităţii fetale sau ale vreunui efect teratogen.

Efecte asupra capacităţii de a conduce şi a manevra maşini: Losec nu va afecta capacitatea de a conduce şi a manevra maşini.

Reacţii adverse: Losec este bine tolerat şi reacţiile adverse semnalate au fost în general moderate şi reversibile. Studiile clinice sau simpla utilizare de rutină au raportat următoarele reacţii adverse, însă în majoritatea cazurilor nu s-a stabilit o relaţie între apariţia acestora şi tratamentul cu omeprazole. Piele: Rar rash şi/sau prurit. Izolat, fotosensibilitate, erythema multiforme, alopecie. Sistemul musculo-scheletic: Izolat, artralgie, slăbiciune musculară şi mialgie. Sistemul nervos central şi periferic: Cefalee. Rar ameţeală, parestezie, somnolenţă, insomnie şi vertigo. Izolat, stare de confuzie mentală reversibilă, agitaţie, depresie şi halucinaţii, predominant la pacienţii grav bolnavi. Sistemul gastrointestinal: Diaree, constipaţie, dureri abdominale, greţuri/ vărsături şi flatulenţă. Izolat, uscăciunea gurii, stomatită şi candidoză gastrointestinală. Ficat: Rar, creşterea enzimelor hepatice. Izolat, encefalopatie la pacienţii cu boală hepatică severă preexistentă; hepatita cu sau fără icter, insuficienţă hepatică. Sistemul endocrin: În cazuri izolate, ginecomastie. Sistemul sanguin: Izolat, leucopenie, trombocitopenie, agranulocitoză şi pancitopenie. Altele: Rar, stare de rău. Reacţii de hipersensibilitate, de exemplu urticarie (rar) şi în cazuri izolate angioedem, febră, bronhospasm, nefrită interstiţială şi şoc anafilactic. Izolat, hipersalivaţie, edem periferic, tulburări de vedere ireversibile la pacienţii în stare critică la care s-a administrat omeprazole intravenos, în special doze mari, dar nu s-a putut stabili o relaţie cauzală.

Supradozare: În cadrul studiilor clinice s-au administrat doze de peste 270 mg i.v. zilnic şi peste 650 mg pe o perioadă de 3 zile, nesemnalându-se reacţii adverse dependente de doză.

Proprietăţi farmacodinamice: Losec (omeprazol), un amestec racemic de doi enantiomeri activi, reduce secreţia gastrică acidă printr-un mecanism de acţiune ultraţintit. Este un inhibitor specific al pompei acide de la nivelul celulei parietale. Acţionează rapid şi asigură controlul secreţiei gastrice acide prin inhibarea acesteia cu o singură doză zilnică. Locul şi mecanismul de acţiune: Omeprazol este o bază slabă, concentrată şi convertită în forma activă în mediul puternic acid al canaliculior intracelulari de la nivelul celulelor parietale, unde inhibă enzima ATP- aza -H+/K+ - "pompa de protoni". Acest efect asupra etapei finale din procesul formării acidului gastric este dependent de doză şi asigură o inhibiţie efectivă crescută atât a secreţiei acide bazale cât şi a stimulării secreţiei acide, independent de stimul. Toate efectele farmacodinamice observate pot fi explicate prin acţiunea omeprazol asupra secreţiei acide. Efecte asupra secreţiei gastrice acide: Omeprazol intravenos produce la om o inhibiţie a secreţiei gastrice acide, acţiune dependentă de doză. Pentru a obţine rapid o reducere a acidităţii intragastrice similară cu cea după doze repetate a 20 mg omeprazol oral, se recomandă o doză iniţială de 40 mg intravenos. Rezultatele vor fi o scădere imediată a acidităţii intragastrice şi o scădere principală pe 24 ore cu 90%. Inhibiţia secreţiei acide se raportează la aria aflată sub curba concentraţie plasmatică - timp (AUC) pentru omeprazol şi nu la concentraţia plasmatică actuală la un moment dat. Nu s-au raportat cazuri de tahifilaxie pe perioada tratamentului cu omeprazol.

Proprietăţi farmacocinetice: Distribuţia: Volumul de distribuţie la persoanele sănătoase este de aproximativ 0,3 l/kg corp, valori similare fiind observate şi la pacienţii cu insuficienţă renală. La vârstnici şi la pacienţii cu insuficienţă hepatică volumul de distribuţie este uşor scăzut. Omeprazol se leagă de proteinele plasmatice în proporţie de 95%. Metabolismul şi excreţia: După administrarea i.v. de omeprazol, timpul de înjumătăţire în faza terminală pe curba concentraţia plasmatică - timp este de aproximativ 40 minute; clearance-ul plasmatic total este de 0,3-0,6 l/min. Nu s-au înregistrat modificări ale timpului de înjumătăţire pe perioada tratamentului. Omeprazol este metabolizat complet, în special la nivel hepatic de către sistemul citocrom P 450 (CYP). Metabolismul său este în mare parte dependent de isoforma CYP2C19 specifică, polimorfă (S - mefenitoin hidroxilaza), principalul metabolit aflat în plasmă. Nu s-au înregistrat efecte ale vreunui metabolit asupra secreţiei gastrice acide. Circa 80% din doza administrată intravenos este excretată sub formă de metaboliţi prin urină, iar restul apare în materiile fecale, rezultat în principal prin secreţie biliară. Eliminarea de omeprazol la pacienţii cu funcţie renală redusă este nemodificată. Timpul de înjumătăţire la pacienţii cu funcţie hepatică alterată este prelungit, însă nu s-au înregistrat acumulări de omeprazol după administrări orale de doze unice zilnice.

Informaţii preclinice despre toleranţă: Nu există date relevante.

Adjuvanţi: Fiecare fiolă conţine 1,5 g edetat disodic şi hidroxid sodic q.s. pentru ajustarea pH-ului.

Incompatibilităţi: Nu s-au înregistrat, dacă se respectă instrucţiunile prevăzute la "Mod de administrare".

Termen de valabilitate: Ambalajul sigilat (cutia de carton): 2 ani la temperaturi sub 25 grade Celsius. Fiola (în afara cutiei de carton): a se feri de lumină; a nu se ţine la lumina naturală mai mult de 24 ore. Soluţia reconstituită: perfuzia cu soluţie salină va fi consumată în decurs de 12 ore, iar cea cu dextroză 5% în 6 ore.

Condiţii de păstrare: Substanţa perfuzabilă va fi dizolvată în 100 ml soluţie salină sau 100 ml dextroză 5%. Substanţa reconstituită prin completare cu soluţie salină va fi consumată până în 12 ore, iar cea reconstituită cu dextroză 5% va fi consumată în maxim 6 ore. Soluţia poate fi manevrată în condiţii de lumină naturală fără măsuri speciale de precauţie.

Add comment


Security code
Refresh