Întoarcerea la metformin

Dup? ce rosiglitazona a fost retras? în UE ?i sever restric?ionat? în SUA ca urmare a riscului de evenimente cardiovasculare, sale pharmacy compania Takeda Pharmaceuticals a lansat o campanie agresiv? de promovare a pioglitazonei (Actos) ca o alternativ? sigur? la Avandia.

Deși studiile nu au arătat o creștere a riscului de infarct sau stroke asociat tratamentului cu Actos, acest lucru nu înseamnă că înlocuirea rosiglitazonei cu pioglitazonă este cea mai sigură și eficientă alternativă terapeutică, se arată într-un articol din JAMA. Autorii îndeamnă medicii diabetologi să ia în considerare o paletă mai largă de opțiuni terapeutice pentru substituirea rosiglitazonei, în locul trecerii automate la pioglitazonă. Nu trebuie uitat faptul că pioglitazona are și ea riscuri cardiovasculare, dintre care unul comun cu rosiglitazona este cel de insuficiență cardiacă. Autorii articolului arată că nicio tiazolidindionă nu egalează siguranța, tolerabilitatea și costul scăzut al metforminului, care este recomadat ca terapie de primă alegere în diabetul zaharat tip 2.

Numărul rețetelor pentru rosiglitazonă și pioglitazonă era aproape egal în mai 2007 (cu un ușor avantaj în favoarea rosiglitazonei), când odată cu etichetarea Avandia de către FDA prescripțiile de rosiglitazonă au scăzut brusc iar cele de pioglitazonă au continuat creșterea.

Un review a 166 studii publicat în Annals of Internal Medicine susține că metforminul este medicamentul de primă alegere în diabetul zaharat tip 2 dintre toate clasele de antidiabetice (biguanide – metformin, sulfoniluree – glimepirid, tiazolidinedione – rosiglitazonă pioglitazonă, meglitinide – repaglinida, nateglinida, inhibitori ai dipeptidil-peptidazei 4 – saxagliptin, sitagliptin și agoniști ai receptorilor GLP-1 – exenatide, liraglutide). Metforminul beneficiază și de cel mai bun profil de siguranță cardiovasculară, conform unui alt studiu publicat în European Heart Journal.

Update: Pioglitazona este asociată cu un risc crescut de cancer de vezică urinară.

Add comment


Security code
Refresh