Injuria pulmonară acută post-transfuzională (TRALI)

Ca orice masura terapeutica, si tranfuzia de produse de sânge prezinta beneficii dar si riscuri. Principalele reactii transfuzionale sunt: supraîncarcarea volemica (cu risc de edem pulmonar cardiogen), reactii alergice, reactie hemolitica acuta, reactii febrile nonhemolitice, contaminare bacteriana si endotoxemie, si nu în ultimul rând injuria pulmonara acuta indusa transfuzional (TRALI, Transfusion-related acute lung injury).

TRALI este o complicație severă transfuzională și constă în apariția unui edem pulmonar non-cardiogen apărut ca urmare a unei reacții imun-mediate prin anticorpi leucocitari din sângele tranfuzat. După transfuzie, acești anticorpi interacționează cu neutrofilele din microvascularizația pulmonară, iar aceste neutrofile produc leziuni endoteliale cu leakage vascular în spațiul alveolar.

Cei mai frecvenți anticorpi asociați cu TRALI sunt cei care recunosc antigenele MHC de clasa I. Acești anticorpi se găsesc adesea la femeile multipare, care îi dezvoltă ca răspuns la antigenele MHC non-self exprimate de făt. Excluderea femeilor multipare de la donarea de plasmă a redus incidența TRALI cu 50%.

TRALI debutează în primele 6 ore post-transfuzional și se manifestă ca o insuficiență respiratorie (dispnee, hipoxemie, hipotensiune) și febră. Apare în mod particular la tranfuzia de masă trombocitară sau plasmă proaspătă congelată, deși a fost raportat și după tranfuzii de masă eritrocitară (care poate conține urme de plasmă).  

Spre deosebire de edemul pulmonar cardiogen post-transfuzional (TACO, transfusion-associated circulatory overload), care apare prin creșterea presiunii hidrostatice pulmonare ca urmare a supraîncărcării volemice, TRALI presupune creșterea permeabilității vasculare pulmonare. Diferențierea între cele două se poate face prin ecocardiografie și dozarea BNP.

Tratamentul este suportiv, constând în oxigenoterapie și vasopresoare, alături de oprirea transfuziei. Diureticele, care sunt utile în edemul pulmonar cardiogen post-transfuzional, trebuie evitate în TRALI. Rezoluția TRALI apare de obicei în 48-96 ore.

Deși apare rar (circa 1:5000-10000 tranfuzii), TRALI este una dintre cele mai frecvente cauze de deces legat de transfuzii.

Add comment


Security code
Refresh