Infarctul anterior vs. postero-inferior

Infarctul miocardic poate ap?rea prin ocluzia oric?rei ramuri a arborelui coronarian.

Formele majore de infarct sunt cele care afectează teritoriul anterior (irigat de artera interventriculară anterioară, LAD) și cele care implică teritoriul postero-inferior (vascularizat de artera coronară dreaptă, RCA și artera circumflexă, LCx). Așadar, cele mai frecvente forme de infarct miocardic sunt infarctul anterior și cel postero-inferior.

Infarctul anterior are un prognostic mai prost decât infarctul posterio-inferior, probabil datorită scăderii funcției de pompă a cordului prin pierderea miocardului necrozat. El se caracterizează prin durere toracică anterioară însoțită de manifestări vegetative de tipul agitație, anxietate, palpitații, tahicardie, transpirații reci, dispnee, greață, vărsături, paloare (semne ale hipercatecolaminemiei). Pe EKG apar modificări în derivațiile stângi (D1, aVL) și anterioare (V1-V6). Ocluzia acută a segmentului proximal al LAD sau a trunchiului coronarei stângi poate produce un infarct antero-lateral extins, cu pierderea unei proporții importante de miocard ventricular stâng și șoc cardiogen. O altă formă de infarct anterior este infarctul septal, care apare prin ocluzia ramurilor septale ale LAD.

Infarctul postero-inferior are caracteristic apariția manifestărilor vagale (bradicardie, hipotensiune, diaree) ca fenomene însoțitoare ale durerii de infarct. Șocul cardiogen este rar, iar tulburările de conducere sunt tranzitorii (spre deosebire de cele din infarctul anterior, care apar prin necroza țesutului excitoconductor). Pe EKG apar modificări în derivațiile inferioare (D2, D3, aVF) și posterioare (V7-V9, cu imagini în oglindă în V1, V2). Când infarctul implică ventriculul drept supradenivelarea ST este prezentă în derivațiile drepte (V4R, V5R, V6R). Infarctul se poate extinde la peretele liber al ventriculului stâng, caz în care este prost tolerat și se poate complica cu ruptură cardiacă. O altă particularitate este aceea că liza spontană a trombului ocluziv apare mai frecvent pe coronara dreaptă, iar tromboliza este și ea mai eficientă.

foto: themetapicture.com

Add comment


Security code
Refresh