Adio remedii naturiste

De?i medicamentele homeopate nu vin la pachet ?i cu dovezi oferite de studii clinice care s? le ateste eficacitatea sau profilul de siguran?? sau m?car cu un prospect, see ele sunt foarte populare în popula?ia general? datorit? etichetei de “tratament naturist”.

Sub ideea (greșită!) că ceea ce e natural nu poate face rău, ci doar bine, substanțele medicamentoase homeopate au devenit o adevărată “modă” a ultimului deceniu.

Ei bine, remediile naturiste nu vor mai putea fi comercializate dacă nu sunt certificate de MHRA (Medicine and Healthcare products Regulatory Agency), conform unei reglementări a UE valabilă de la 1 mai 2011, titrează BBC. Cum certificarea costă circa 100.000 euro (ca și pentru un medicament alopat), majoritatea remediilor din plante probabil vor dispărea de pe piață.

Decizia UE se bazează pe rapoarte care arată că medicina naturistă nu este întotdeauna inofensivă, ci poate deveni chiar dăunătoare prin reacțiile adverse ale unor remedii din plante. Cele mai cunoscute situații sunt tulburările de coagulare apărute după administrarea de ginseng sau gingko biloba, aritmiile asociate pilulei de slăbit chinezești Herbal Xenicol, crizele de astm sau manifestările alergice după consumul de echinaceea, hipoglicemia (periculoasă la diabetici) cauzată de ginseng sau interacțiunea sunătoarei (St John's Wort) cu pilulele contraceptive, medicamentele antiulceroase, anticoagulante și antiastmatice. Diversele ceaiuri pot avea și ele efecte adverse și contraindicații. Detalii despre posibilele efecte adverse și interacțiunile medicamentoase ale unor plante medicinale pot fi citite aici.

În plus, prin această reglementare UE dorește să forțeze producătorii să deruleze studii clinice care să ateste eficacitatea remediilor naturiste, citând un studiu care arată că astmaticii care au renunțat la tratamentul farmacologic în favoarea celui naturist și-au înrăutățit starea de sănătate. Studiile clinice ar putea spulbera multe dintre vedetele homeopatiei: un exemplu este Ginkgo biloba, care într-un studiu publicat în prestigioasa revistă JAMA nu a dovedit niciun beneficiu asupra declinului funcției cognitive sau memoriei (aceasta fiind una din indicațiile pentru administrarea sa).

Criticii acestei reglementări recunosc că unele tratamentele naturiste pot uneori cauza probleme, însă majoritatea sunt bine tolerate și sunt chiar benefice pentru pacienți. În plus, riscul acestei interdicții este de vânzare a produselor naturiste pe internet sau “la negru”, context în care reglementarea va fi imposibilă.

Așadar, pentru companiile care produc și comercializează astfel de produse urmează cel mai probabil un vârf de vânzări (generat de isteria oamenilor de a-și face depozite) și apoi un declin rapid până la dispariție. Asta desigur dacă reglementarea va fi pusă în aplicare.

Probabil că remedii precum spirulina, propolis sau echinaceea vor fi restricționate, însă ce se va întâmpla cu ceaiurile, care sunt nelipsite în casele românilor?

Update

Se pare că producătorii autohtoni de remedii naturiste (ceaiuri, tincturi, pastile) au găsit o portiță prin care să-și continue activitatea. Produsele naturiste vor fi vândute ca suplimente nutritive și nu ca medicamente (care trebuie înregistrate în farmacopee), iar în descrierea acestora nu se vor mai folosi termeni de tipul "tratează" sau "vindecă", ci doar "ameliorează" sau "adjuvant".

Referințe: Strengthening the regulation of herbal medicines in Europe, foto: wix.com

Comments  

# Gaugain Perpignon 2011-09-07 13:12
marii monstri ai chimiei medicamentoase stiu ca Asociatia Culegatorilor de Musetel nu va avea niciodata bani sa faca certificarea plantei. Si chiar daca ar stringe banii necesari nu si i-ar mai scoate nici in urmatorii 100 de ani. Asta in timp ce doctorii prescriu munti de chimicale iar companiile miliardare impart banii frateste cu ei. Si cu politicienii corupti care voteaza legi proaste. Secolul trecut se poate descrie in 2 cuvinte : macelarie si chimie. Din punct de vedere medical binenteles. Secolul acesta nu are inca un nume, depinde doar de cercetatori daca vor infringe lacomia marilor concerne de medicamente chimice. Sa negi efectele binecunoscute de milenii ale unor plante este ultima mirsavie la moda.
Reply | Reply with quote | Quote
# reactii adverse 2011-05-21 10:47
sigur ca si medicamentele au reactii adverse, deosebirea este ca stim sa ne asteptam la ele si ca putem lua masuri atunci cand apar (schimbam medicamentul, doza, frecventa de administrare). in plus, ne asumam riscul unor reactii adverse la administrarea unui medicament pentru ca exista dovezi din studii clinice care au aratat ca beneficiile depasesc riscurile.
de ce nu au curaj companiile producatoare de remedii naturiste sa faca studii pentru produsele lor? ca sa stim ce reactii adverse au si cat de eficiente sunt.
Reply | Reply with quote | Quote
# dan 2011-05-21 00:03
si medicamentele n-au efecte secundare...ha ha ha......
din ce luna ati picat pe planeta asta?
este clar o marshavie a marilor companii farmaceutice ale caror patroni sunt mana in mana si detin controlul si prin guvernul UE.....
ha ha ha....
bagatzi chimicale in voi...pe ale caror prospecte scrie ca nu au efecte secundare......
multa sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote
# GIULIA 2011-04-30 20:18
ESTE O MASRA BINEVENITA! NU AM NIMIC IMPOTRIVA PRODUSELOR HOMEOPATE DAR INTRADEVAR MULTE PLANTE AU EFECTE SECUNDARE PERICULOASE. TOATE PRODUSELE TREBUIE SA FIE INSOTITE DE PROSPECT.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh