GLOBezitatea infantilă: alimentatia de tip fast-food naste monstri

Alaturi de cancer si bolile cardiovasculare, look shop obezitatea este una dintre bolile secolului. Alimentatia inadecvata si sedentarismul sunt principalii factori responsabili pentru aceasta pandemie. Daca adultii pot incrimina stressul, responsabilitatile si lipsa timpului pentru stilul de viata inadecvat, îngrijorator este procentul mare de copii care au probleme cu greutatea.  Putem considera cã obezitatea infantilã este o problemã globalã din ce în ce mai frecvent întâlnitã.

  • 6% dintre copiii nostri sunt obezi si 20% supraponderali.
  • 54% dintre prescolarii din România consuma zilnic alimente cu un continut caloric excesiv
  • doar 18% dintre prescolari consuma cel putin un fruct pe zi
  • România ocupa locul 3 în Europa în ceea ce priveste obezitatea infantila

Mese în familie? Mâncare gatita? Joaca în fata blocului? Mersul cu bicicleta sau pe role? Noile generatii au uitat complet de aceste elemente atât de necesare pentru o dezvoltare sanatoasa a organismului, si asa supus multor agenti nocivi produsi de societatea moderna (poluare, încalzire globala). Obezitatea infantila nu este atât de mult cauzata de boli endocrine, dislipidemii sau cauze genetice (care reprezinta cel mult 5-10% din totalul cazurilor), cât mai ales de alimentatia haotica si lipsa exercitiului fizic. Si mai tragic este ca obiceiurile alimentare si stilul de viata din copilarie si adolescenta se vor pastra si în viata de adult, astfel ca societatea de mâine va fi de una de obezi.

Obezitatea predispune la aparitia bolilor cardiovasculare, aterosclerozei, intolerantei la glucoza (pâna la diabet zaharat), bolilor articulare, varicelor si nu în ultimul rând, tulburarilor psihocomportamentale (din ce în ce mai frecvente la copii si adolescenti). Pacientul obez este complexat de modul cum arata si dezvolta fenomene depresive, se izoleaza si astfel se accentueaza si mai mult sedentarismul. Uneori se poate ajunge pâna la sinucidere.

Contrar opiniei unora dintre pãrinti, un copil sãnãtos nu este un copil gras.

Dincolo de progresele incontestabile aduse de americanizarea societatii, meniurile fast-food tip hamburger, cheeseburger, milkshake, aripioare picante si sucuri carbogazoase au distrus orice principiu de alimentatie sanatoasa în rândul tinerelor generatii. Cu certitudine exista si un oarecare grad de dependenta pentru junk-food, din moment ce obezii au un adevarat craving pentru aceste bombe calorice.

La polul opus obezitatii, inocularea tinerei generatii cu modele silfide este de asemenea eronata deoarece poate duce si la aparitia altor tulburari alimentare de tipul anorexiei sau bulimiei.

Într-o societate mereu pe fuga, este important sa regasim locul fructelor si legumelor în alimentatia noastra, sa ne revigoram cu exercitii fizice zilnice, sa renuntam la masina pentru distantele pe care le putem parcurge pe jos si mai ales sa le oferim copiilor o educatie alimentara corecta.

Add comment


Security code
Refresh