Fumatul, mai periculos la femei

Efectele nocive ale fumatului sunt mai periculoase pentru femei, advice potrivit unei meta-analize publicate în Lancet.

Comparativ cu bărbații, femeile au un risc cu 25% mai mare de boală coronariană cauzată de fumat. Acest risc crescut este greu de explicat, cu atât mai mult cu cât femeile fumează mai puține țigări decât bărbații. Mecanismele presupusea sta la baza acestei diferențe între sexe constau într-o vulnerabilitate mai mare a femeilor la coronaropatie și o extracție mai mare a substanțelor toxice de către sexul feminin.

Mai mult, autorii afirmă că meta-analiza lor a subestimat riscul crescut de boală coronariană la populația feminină (care este foarte posibil să fie chiar mai mare de 25%), având în vedere faptul că multe femei s-au apucat de fumat în ultimii ani (iar meta-analiza a inclus studii între 1966 și 2010).

La nivel mondial numărul bărbaților fumători este mai mare decât cel al femeilor care fumează, însă din ce în ce mai multe femei devin fumătoare. În plus, mai mulți bărbați decât femei se lasă de fumat. Aceste trenduri au creat premisele ca sexul feminin să devină o țintă importantă a industriei tutunului (pentru care au apărut și țigările slim, light – mai “feminine” dar mai nocive decât cele clasice).

Bolile cardiovasculare reprezintă killerul nr. 1 la nivel mondial, potrivit OMS. Riscul de infact este de 1.8 ori mai mare la bărbații fumători față de cei nefumători și de 2.3 ori mai mare pentru femeile fumătoare față de nefumătoare.

foto: tobaccocampaign.com

Add comment


Security code
Refresh