Experimente medicale terifiante realizate pe oameni

Progresul în medicin? este dependent de noi descoperiri ?i validarea acestora prin derularea unor experimente, buy ini?ial preclinice (pe animale de laborator) ?i apoi clinice (pe oameni). Dincolo de studiile epidemiologice sau terapeutice care respect? normele etice, physician istoria a fost din p?cate marcat? ?i de o serie de experimente medicale terifiante asupra unor subiec?i umani.

Experimentul Tuskegee a fost un studiu clinic desfășurat între 1932 și 1972 în Tuskegee (Macon County, Alabama) de către US Public Health Service pentru a analiza evoluția naturală a sifilisului netratat. Studiul a inclus 399 afro-americani infectați cu sifilis cărora li s-au oferit examinări medicale gratuite, mese gratuite și asigurare de îngropare; pe vremea aceea, accesul persoanelor de culoare la servicii medicale era aproape nul. Subiecții au fost informați că suferă de “sânge rău” (bad blood) dar nu au primit tratament în mod intenționat pentru ca investigatorii să poată studia efectele infecției avansate cu sifilis la negri. În mai 1997, supravețuitorii experimentului au fost primiți la Casa Albă de președintele SUA Bill Clinton, care le-a cerut iertare în numele poporului american.

Experimentul Stanford Prison a fost un studiu psihologic care a țintit evaluarea reacțiilor pe care oamenii le au atunci când sunt ținuți în captivitate. În 1971, la Universitatea din Stanford, psihologul Philip Zimbardo a luat 24 studenți pe care i-a închis în subsolul instituției și i-a pus să joace rolul gardienilor și deținuților. Experimentul a fost oprit după numai 6 zile, întrucât unii dintre actorii studiului au început să folosească forța fizică asupra celorlalți, ca urmare a traumei emoționale pe care o sufereau.

Experimentul Guatemala a fost un studiu derulat de guvernul SUA între 1946 și 1948, pentru a vedea dacă penicilina (care intrase în uz de puțin timp) avea și efect preventiv împotriva sifilisului și gonoreei. Cercetătorii au infectat prostituate cu gonococ sau Treponema pallidum și le-au pus în contact cu soldați, deținuți sau pacienți bolnavi psihic din Guatemala pentru a avea contacte sexuale neprotejate; alți bărbați au fost infectați prin inocularea directă a bacteriei de către investigatori. Circa 1500 guatemalezi au fost implicați în acest studiu, neștiind că au făcut parte dintr-un experiment medical. După infectare, subiecții au fost tratați dar nu se știe dacă au fost vindecați sau nu. În octombrie 2010, președintele SUA Barack Obama și secretarul de stat Hillary Clinton și-au exprimat regretul cu privire la experimentul Guatemala, despre care s-s spus că a fost un abdominabil exemplu din istoria medicinei.

Studiul Monstrul a fost o cercetare psihologică asupra a 22 copii orfani din Davenport (Iowa, USA), derulată în 1939 de Mary Tudor, sub coordonarea dr. Wendell Johnson. Copiii au fost împărțiți în 2 grupuri, unul de terapie pozitivă (prin care erau încurajați și lăudați pentru fluența comunicării) și unul de terapie negativă (prin care erau criticați pentru imperfecțiunile în tehnica lor de comunicare, fiind catalogați drept bâlbăiți pentru fiecare greșeală de exprimare). O mare parte din orfanii supuși terapiei negative au suferit traume emoționale și au rămas cu deficiențe de comunicare pe toată durata vieții. Universitatea din Iowa a condamnat public experimentul în 2001. În august 2007, 6 dintre orfanii participanți la studiu au primit compensații financiare în valoare de 925.000 dolari din partea statului Iowa pentru cicatricile psihoemoționale care le-au fost induse de experimentul Monstrul.

Proiectul 4.1 a fost un studiu derulat de SUA pe locuitorii din Insulele Marshall, pentru a evalua efectele radiațiilor de la testul nuclear Castle Bravo (Bikini Atoll, martie 1954). Urmărirea subiecților care fuseseră expuși la radiații a relevat cazuri de cancer tiroidian și alte neoplazii, avorturi spontane, naștere de copii morți și retard de creștere la copii.

Proiectul MKULTRA sau MK-ULTRA este numele de cod pentru un program de cercetare ilegal derulat de CIA între 1950 și 1960 asupra unor subiecți americani și canadieni pentru a studia modul cum poate fi controlat creierul uman. În cadrul proiectului au fost folosite diverse metodologii (medicamente, izolare, abuz sexual, abuz verval) pentru a manipula gândirea și alte funcții mentale ale unor militari, prostituate, bolnavi psihic sau prostituate. Majoritatea dosarelor MKULTRA au fost distruse de Richard Helms în 1973. Unii veterani ai CIA susțin că agenția continuă și astăzi cercetările asupra controlului minții.

Proiectul Aversion a fost o acțiune împotriva soldaților homosexuali din armata Africii de Sud, care au fost forțați de Apartheid să își facă operații de schimbare de sex. Scopul proiectului Aversion era eliminarea homosexualității în rândul armatei. Tortura medicală dintre anii 1970-1980 a afectat circa 900 femei și bărbați, care au primit medicație psihiatrică și, dacă nu se “vindecau” cu tratament medicamentos, erau supuși unor proceduri extreme (castarare chimică, electroșocuri, operație de schimbare de sex).

Experimentele din lagărele naziste din timpul Holocaustului (Dachau, Auschwitz, Buchenwald, Birkenau și Sachsenhause) pentru studiul hipotermiei, tuberculozei, efectului sulfanilamidei sau toxicelor, experimentele din Coreea de Nord sau experimentele sovietice cu substanțe otrăvitoare asupra prizonierilor din Gulag (laboratoarele de otravă) sunt alte exemple de crime asupra umanității.

Mai multe experimente medicale neetice și ilegale pot fi citite în articolul Vaccines and Medical Experiments on Children, Minorities, Woman and Inmates (1845 - 2007) al lui Mike Adams.

Add comment


Security code
Refresh