Erorile medicale

Într-un post pe blogul personal, order dr. Eric Topol aduce în discu?ie o problem? delicat? pentru sistemul sanitar din SUA – cea a erorilor medicale – citând un articol publicat în Health Affairs.

La 10 ani de la apariția raportului Crossing the Quality Chasm (Institute of Medicine, 2001), statisticile arată că 1 din 3 persoane internate în spitalele din SUA va suferi o reacție adversă legată de spitalizare. Deși Eric Topol le numește greșeli medicale, este poate o etichetă prea dură pentru că pe lângă erorile legate de medicație, sunt incluse și leziunile de decubit și infecțiile nosocomiale (pneumonia asociată ventilației mecanice, infecție urinară de cateter, infecții de cateter venos) – care sunt determinate de condițiile spitalicești în sine și nu neaparat de eroarea umană. În America de Nord există o rată destul de mare și de operații greșite.

Studiul To Err Is Human, care a precedat raportul din 2001 al Institute of Medicine a arătat că erorile medicale evitabile contribuie la 44.000-98.000 decese anual în spitalele din SUA.

Oare la noi cum stă situația? Problema escarelor de decubit există cu siguranță, în condițiile în care chiar Ministrul Sănătății le-a prezentat public pentru a justifica cât de bolnav e sistemul sanitar românesc.

foto: nytimes.com

Add comment


Security code
Refresh