Endoscopia robotică

Dupa chirurgi, endoscopistii se pregatesc si ei de proceduri robotice.

Într-o serie de cazuri publicată în Clinical Gastroenterology and Hepatology, este prezentată disecția endoscopică submucosală (ESD) a neoplasmului gastric precoce cu endoscopul robotic MASTER (Master and Slave Transluminal Endoscopic Robot).

Disecția endoscopică submucosală (ESD) este o tehnică endoscopică de rezecție a tumorilor gastrointestinale în stadiu precoce, care este foarte consumatoare de timp și presupune și o dificultate ridicată. Cu ajutorul endoscopului robotic MASTER timpul mediu de disecție submucosală a fost de 18.6 minute. Marginile rezecțiilor au fost în țesut sănătos la toți cei 5 pacienți (2 cu ADK in situ, 1 cu displazie grad înalt, 1 cu displazie grad jos și 1 cu polip hiperplastic), fără a se constata complicații periprocedurale.  Endoscopul robotic are în capătul distal 2 brațe – o cârlig în formă de L și o pensă.

Dezvoltarea și perfecționarea endoscopului robotic reprezintă un pas uriaș pentru endoscopie, putând asista multe dintre intervențiile endoluminale care se realizează actualmente chirurgical.

Add comment


Security code
Refresh