Efecte adverse ale inhibitorilor de pompă protonică (IPP)

Fiecare dintre noi a luat cel pu?in o dat? un antisecretor gastric din clasa inhibitorilor de pomp? protonic? – omeprazol, decease remedy pantoprazol, nurse esomeprazol, lansoprazol. Unii pacien?i sunt chiar consumatori cronici de inhibitori de pomp? protonic? (IPP).

În condițiile unui consum larg de inhibitori de pompă protonică au apărut și câteva semne de întrebare cu privire la reacțiile adverse ale acestor medicamente:

  • unele principii nutriționale necesită un mediu acid pentru absorbție, iar prin suprimarea secreției acide inhibitorii de pompă protonică produc deficiențe nutriționale (de fier, magneziu, calciu, vitamină B12) – nu există dovezi care să fi confirmat deficiențe nutriționale clinic semnificative la pacienții tratați cu IPP pe termen lung
  • risc crescut de osteoporoză și fracturi osteoporotice, la pacienții care prezintă cel puțin 1 factor de risc pentru osteoporoză – datele sunt contradictorii
  • hipersecreție acidă de rebound la întreruperea administrării. Acest efect apare după tratament continuu de 2-3 luni și poate persista pe durata a câteva săptămâni. Pentru prevenirea hipersecreției de rebound se recomandă scăderea progresivă a dozei (înjumătățirea dozei zilnice, apoi administrare la 2 zile) și controlul simptomatic al hipersecreției acide cu alginat (Gaviscon) sau antiacide.
  • creșterea riscul de infecții enterice (cu Salmonella, Shigella, E.coli, Campylobacter jejuni, Clostridium difficile) și nonenterice (pneumonie), prin suprimarea barierei acide gastrice. Asociere cu un risc crescut de suprapopulare bacteriană a intestinului subțire (SIBO), peritonită bacteriană spontană la cirotici și diareea călătorului.
  • apariția de polipi gastrici glandulochistici în cazul tratamentului de lungă durată
  • deoarece gastrina promovează proliferarea epitelială, hipergastrinemia asociată tratametului cu IPP a fost privită ca un factor de risc pentru cancerul gastric
  • asociere cu un risc crescut de nefrită interstițială acută
  • creșterea toxicității metotrexat prin întârzierea eliminării acestuia
  • interacțiune cu clopidogrel

Referințe: Johnson DA. Reported side effects and complications of long-term proton pump inhibitor use: dissecting the evidence. Clin Gastroenterol Hepatol. 2013;11(5):458-64.

Add comment


Security code
Refresh