Dieta în fibroza chistică

Copiii cu fibroz? chistic? au nevoi alimentare particulare, sales generate de sindromul de malabsorb?ie cronic? ?i de riscul de infec?ii. Iat? care sunt recomand?rile nutri?ionale pentru copiii cu fibroz? chistic?:

  • dietă hipercalorică
  • calciu pentru sistemul osteoarticular (lactate)
  • acizi grași esențiali pentru funcția pulmonară (nuci, somon, semințe de in)
  • suplimente cu vitamine liposolubile A, D, E, K (care pot fi deficitare datorită absorbției intestinale scăzute); vitamina K trebuie suplimentată în special la cei care asociază afecțiuni hepatice, hemoptizii sau care iau tratament antibiotic cu spectru larg
  • suplimente cu enzime pancreatice pentru favorizarea digestiei (pentru compensarea insuficienței pancreatice)
  • fier pentru prevenirea anemiei (carne, legume verzi)
  • sare (pentru a contra pierderea de electroliți prin transpirație)
  • zinc pentru întărirea sistemului imun și promovarea vindecării (ouă, carne, pește, fructe de mare)
  • favorizarea alimentelor care reduc producția de mucus și inflamația (usturoi, ceapă, hrean, pătrunjel, țelină, murături, lămâie, nuci, semințe) și reducerea aportului de alimente care favorizează secreția mucusului și alergiile (alune, portocale, banane, zahăr, grăsimi saturate, înghețată, orz, ovăz, orez).

Pacienții care eșuează în menținerea unui status nutrițional adecvat pot necesita suplimentare enterală prin sondă nazogastrică, gastrostomă sau jejunostomă.

Despre fibroza chistică

Fibroza chistică este o boală genetică cu transmitere autozomal recesivă caracterizată prin afectarea secrețiilor glandelor exocrine. Mucusul secretat la nivelul tractului respirator și gastrointestinal devine vâscos, aderent, iar concentrațiile electrolitilor (Na și Cl) sunt crescute. Boala este cauzată de o mutație la nivelul genei CFTR, care determină modificări ale proteinei responsabile cu transportul ionilor prin membrana celulară. Anomalia genetică este prezentă în forma heterozigotă la 1/25 din indivizii de rasa albă. Afecțiunea propriu-zisă, care se manifestă doar la homozigoți, are o incidență de 1:2500 nou-născuți. Fibroza chistică este o boala incurabilă și are un prognostic grav, astfel că supraviețuirea este de 50% la 30 ani. Principalele manifestări clinice ale fibrozei chistice sunt respiratorii (tuse cronică, hemoptizii recurente, infecții cronice cu Pseudomonas aeruginosa și Stafilococ auriu, bronșiectazii, sinuzite cronice) și gastrointestinale (ileus meconial la nou-născuți, transpirații urât mirositoare, pancreatită cronică, sindrom de malabsorbție). Pot de asemenea apărea tulburări de creștere în greutate și înaltime, inflamarea glandei parotide, disgenezie gonadală, ciroză biliară sau deficit de vitamine liposulubile (A, D, E, K). Diagnosticul fibrozei chistice se suspicionează pe baza tabloului clinic și se confirmă prin testul sudorii (determinarea concentrației de Na și Cl în transpirația pacientului) și prin analiza ADN (care evidentiază mutația genei CTFR). Tratamentul actual al fibrozei chistice presupune dieta hipercalorică, suplimente de vitamine liposolubile (A, D, E, K), preparate enzimatice pancreatice, bronhodilatatoare, mucolitice, drenaj periodic al mucusului stagnant la nivelul arborelui traheobronsic și antibiotice.

Add comment


Security code
Refresh