Denosumab (Prolia), aprobat pentru tratamentul osteoporozei

Medicamentul injectabil denosumab (Prolia) a fost aprobat de c?tre FDA pentru tratamentul osteoporozei la femeile aflate în postmenopauz? cu risc fracturar înalt. Denosumab se administrează în doză de 60 mg odată la 6 săptămâni pentru a crește densitatea osoasă și pentru a preveni remanierea osoasă.

Denosumab a fost testat în trialul FREEDOM care a inclus 7808 femei cu vârsta cuprinsă între 60 și 90 ani și la care s-a constatat o îmbunătățire semnificativă, în special la pacientele cu forme mai severe de boală la includerea în studiu. Medicamentul a dovedit o scădere cu 35% a riscului fracturar comparativ cu placebo (17% vs. 49%); în grupul de femei cu risc înalt, doar 31% dintre pacientele tratate cu denosumab au suferit fracturi vertebrale noi, comparativ cu 71% dintre pacientele care au primit placebo.

Statisticile arată că peste 80% dintre pacienții osteoporotici sunt femei și că peste jumătate dintre persoanele de sex feminin trecute de 50 ani vor dezvolta o fractură osteoporotică pe durata vieții.

Efecte adverse ale Prolia (denosumab) pot fi: dureri de spate, dureri ale extremităților, creșterea colesterolului, infecții urinare și respiratorii, cataractă, obstipație, rash, dureri articulare, hipocalcemie, erupții cutanate. Deoarece medicamentul inhibă turnover-ul osos,ca reacții adverse severe ar putea apărea și osteonecroza de mandibulă sau alte afecțiuni osoase. Prolia este fabricat de compania Amgen Inc.

Despre denosumab

Denosumab (AMG 162) este un anticorp monoclonal complet uman împotriva RANKL (ligandul RANK), o proteină care promovează osteoresorbția. Denosumab a fost studiat în tratamentul osteoporozei (inclusiv a celei induse medicamentos), metastazelor osoase, artritei reumatoide, tumorii cu mieloplaxe (cu celule gigante) și mielomului multiplu. Mecanismul de acțiune constă în blocarea RANKL (receptor activator of nuclear factor-kappa B), ligandul pentru RANK, o proteină din superfamilia TNF exprimată de pre-osteoclaste și care induce conversia celulelor precursoare în osteoclaste mature. Denosumab inhibă astfel maturarea osteoclastelor, celulele responsabile de osteoresorbție. Medicamentul mimează astfel efectele endogene ale osteoprotegerinei (cunoscută ca și factorul de inhibiție al osteoclastogenezei, OCIF), o citokină sintetizată de osteoblast care acționează ca receptor-capcană pentru RANKL. În trialurile clinice, denosumab a arătat o eficiență comparabilă cu acidul zoledronic și teriparatide.

Pe lângă aprobarea în tratamentul osteoporozei, denosumab mai poate fi folosit și în tratamentul osteoresorbției asociată tratamentului hormonal pentru cancerul prostatic.

sursa

Add comment


Security code
Refresh