Data probabilă a nașterii

Calcularea datei probabile a nasterii se face pornind de la premisa ca ovulatia si fecundatia au loc în cea de-a 14-a zi a ciclului menstrual (ceea ce nu se întâmpla întotdeauna), ca femeia are un ciclu regulat (de 28 zile) si ca durata saricinii este de 280 zile de la prima zi a ultimei menstruatii (sau 266 zile de sarcina reala).

Cum calculezi data posibilă a nașterii

1. notati prima zi a ultimei menstruatii (ex.: 06.10)

2. calculati luna posibila a nasterii, scazând 3 luni din cifra lunii ultimei menstruatii - daca este mai mare decât 4 (aprilie) sau adunând 9 luni daca este mai mica sau egala cu 3 (martie) (ex.: 10-3=7, iulie)

3. adaugati 7 la cifra zilei ultimei menstruatii (ex.: 6+7=13)

Data probabila a nasterii = 13.07 Spre deosebire de literatura americana, care adauga 9 luni si 7 zile de la data ultimei menstruatii, literatura europeana recomanda adaugarea a 9 luni si 10 zile. Astfel, data probabila a nasterii pentru exemplul dat este 13-15 iulie.

Marja de eroare a datei probabile a nasterii calculata dupa acest algoritm este de plus sau minus 2 saptamâni. Astfel nasterea se poate produce între 38-42 saptamâni de amenoree (36-40 saptamâni de sarcina reala). Procentul gravidelor care nasc exact în intervalul calculat în acest mod este foarte mic. Pentru femeile care nu au un ciclu menstrual regulat, de aproximativ 28 zile, data probabila de nastere se determina în functii de anumiti parametri ecografici, care estimeaza vârsta gestationala a fatului.

Nasterea care se produce înainte de 37 saptamâni se numeste prematura (înainte de termen), cea care nu se produce înainte de 42 saptamâni se numeste întârziata (dupa termen). Atât prematuritatea, cât si postmaturitatea reprezinta sarcini cu risc.

Add comment


Security code
Refresh