Cum sa prevenim sindromul de burnout

Traim într-o lume din ce în ce mai agitata si nu mai avem timp pentru noi. Traim pe fuga. Suntem adesea coplesiti de responsabilitati si probleme. Ne îmbalnavim de tineri. Ne petrecem toata ziua în fata laptopului si hamburgerilor. Pe scurt suntem niste workaholici care nu mai stiu sa-si traiasca viata si sa pretuiasca sanatatea. Suprasolicitarea, stressul, lipsa somnului si a activitatilor de recreere, sedentarismul, mâncatul pe fuga - toate acestea îsi pun amprenta asupra fizicului si psihicului nostru. Atunci când stressul depaseste limita, apare sindromul de burnout: indispozitie, depresie, stare de epuizare, astenie marcata, neputinta, sentimente de inutilitate, randament scazut.

Solutia este sa va schimbati stilul de viata:

  • mentineti stress-ul sub control
  • alegeti/reînnoiti un hobby care presupune creativitate, exercitiu fizic si bineînteles relaxare; periodic, strecurati în program timp si pentru hobby-uri.
  • nu va încarcati cu prea multe responsabilitati, pentru ca va pot coplesi
  • ocupati-va de fiecare proiect pe rând; angajarea în mai multe activitati duce adesea la semiesecuri sau la rezultate nesatisfacatoare, datorita lipsei de concentrare.
  • asigurati-va ca dormiti suficient de mult astfel încât sa fiti odihniti pe parcursul zilei; în acest sens se recomanda sa adormiti mai devreme (orele 22). Trezitul dimineata (orele 6-7), alaturi de un mic dejun sanatos, va asigura un randament mult mai bun decât trezitul dupa orele 9-10.
  • programati-va zilnic un interval de timp în care "aveti interzis" la calculator, telefon sau TV
  • dimineata la trezire, încercati sa va relaxati 10-15 minute înainte de începerea activitatii (înviorare matinala prin exercitii sau muzica)

Add comment


Security code
Refresh