Contracepție - Diafragma

Diafragma reprezint? o alegere frecvent? a femeilor în ceea ce prive?te prevenirea unei sarcini nedorite. Reprezentând o op?iune contraceptiv? de barier? confortabil? ?i necostisitoare, viagra diafragma poate fi sp?lat? ?i refolosit? pe o durat? mare de timp.

Diafragma este un obiect din cauciuc sau silicon sub formă de cupolă, înconjurată de un inel flexibil. Diafragma se introduce în vagin şi se fixează la nivelul cervixului uterin, fiind menţinută la acest nive de către muşchii menimpotency.com. Pentru o eficienţă contraceptivă mare, diafragma se foloseşte concomitent cu spermicidele. Diafragma are rolul de a menţine spermicidul la nivelul cervixului uterin şi de a preveni pătrunderea spermatozoizilor la nivel uterin. Spermicidele distrug spermatozoizii, prevenind producerea fertilizării. După contactul sexual, diafragma trebuie menţinută la nivel vaginal pentru o perioadă de 6-8 ore. Eficienţa contraceptivă a diafragmei este cuprinsă între 86 şi 94%. În afara efectului contraceptiv, diafragma oferă şi o oarecare protecţie împotriva BTS (în special a gonoreei şi chlamydiei, foarte puţin a infecţiei HIV).

Folosirea diafragmei

Înaintea folosirii unei diafragmei, femeia trebuie să meargă la un consult ginecologic, pentru alegerea dimensiunii potrivite a inelului diafragmei. Este esenţială alegerea unei dimensiuni corecte a diafragmei, deoarece o mărime nepotrivită creşte riscul apariţiei unei sarcini nedorite. În timpul unui examen pelvic, medicul ginecolog va măsura vaginul pentru stabilirea dimensiunii potrivite a diafragmei. În acest sens, ginecologul va introduce în vagin inele de cauciuc de dimensiuni diferite. De obicei se alege inelul cu diametrul cel mai mare care se fixează bine la nivelul cervixului uterin.

Pe piaţă sunt disponibile mai multe tipuri de diafragme, după dimensiunea convexităţii. După începerea folosirii, pentru o perioadă de câteva săptămâni, diafragma trebuie folosită împreună cu o metodă contraceptivă, de back-up. După această perioadă, purtând diafrgama, femeia trebuie să meargă din nou la consultul ginecologic pentru reevaluarea dimensiunii acesteia. După cel de-al doilea control, femeia nu va trebuie să revină la ginecolog decât la distanţă de un an, pentru consultul ginecologic anual, la care va aduce diafragma cu ea, fără a o purta. Înlocuirea diafragmei poate fi necesară în următoarele cazuri: scăderea sau luarea în greutate a peste 7 kilograme, apariţia durerii sau senzaţiei de disconfort, dificultăţi de micţiune, infecţii de tract urinar recurente, sarcină, avort spontan sau la cerere, intervenţii chirurgicale pelvine.

Înaintea folosirii, diafragma trebuie verificată prin pipăire şi privirea acesteia la lumină, pentru descoperirea găurilor sau defectelor. Diafragma trebuie introdusă în vagin cu cel mult 2 ore înaintea contactului sexual, deoarece spermicidele sunt eficiente pe durata a maxim 2 ore. Dacă femeia doreşte să-şi insere diafragama cu mai mult de 2 ore în vagin, va trebui să foloseascaă o cantitate mai mare de spermicid. La fiecare contact sexual, femeia va trebui să introducă o cantitate suplimentară de spermicid în vagin cu ajutorul unui aplicator.

Pentru o eficienţă crescută, este necesar ca femeia să stăpânească tehnica de introducere corectă a diafragmei; în acest sens, se recomandă ca femeia să experimenteze introducerea diafragmei de mai multe ori înaintea contactului sexual. Deşi poate părea dificil la început, cu timpul inserarea diafragmei va intra în obişnuinţă. Pentru a insera diafragma, femeia poate alege orice poziţie doreşte (culcată pe spate cu genunchii îndoiţi şi picioarele depărtate, cu un picior pe scaun). Înaintea introducerii diafragmei, se aplică spermicidul sub formă de gel sau cremă, în interiorul cupolei. Cu o mână se ţine inelul diafragmei astfel încât spermicidul să nu cadă, iar cu cealaltă se depărtează labiile. Se introduce diafragma în vagin cât mai profund, până când se atinge osul pubian. Odată introdusă corect, prezenţa diafragmei nu trebuie simţită. Dacă apare o senzaţie de disconfort, diafragma trebuie scoasă şi reintrodusă.

Diafragma trebuie menţinută la nivel vaginal pe o durată de 6-8 ore de la ultimul contact sexual. Atâta timp cât este ţinută diafragma, femeia nu trebuie să facă duş, deoarece efectul spermicidelor se reduce. Pentru îndepărate, se introduce indexul până la atingerea marginii diafragmei şi se trage în afară. Dacă scoatere diafragmei este dificilă, aşezarea pe vine şi contracţia musculaturii abdominale vor facilita îndepărtarea acesteia.

După fiecare folosire diafragma trebuie spălată cu apă şi săpun, uscată şi păstrată în cutia ei de plastic, departe de căldură. Cutia de depozitare din plastic nu va fi închisă decât în cazul unei eventuale călătorii. Cauciul se poate decolora cu timpul, dar o diafragmă poate fi folosită între 1 şi 2 ani, dacă este păstrată cu grijă. Deoarece cremele pe bază de ulei şi unele medicamente cu administrare intravaginală pot deteriora diafragma, se recomandă evitarea contactului cu acestea.

Avantajele şi dezavantajele folosirii diafragmei

Avantaje: poate fi introdusă cu 2 ore înaintea contactului sexual, uşor de introdus şi de îndepărtat, reutilizabilă, reversibilă, eficientă imediat după introducere, uşor de depozitat şi transportat, nu interferă cu ciclul menstrual, nu afectează starea viitoare de fertilitate, oferă protecţie împotriva gonoreei şi chlamydiei şi indirect scade riscul de boală inflamatorie pelvină, controlul contracepţiei este deţinut de către femeie, nu are efecte adverse hormonale, poate fi folosită în perioada lactaţiei.

Dezavantaje: nu oferă protecţie împotriva infecţiei HIV şi herpetice, rată mare de eşec faţă de alte mijloace contraceptive, necesită consult ginecologic pentru stabilirea mărimii potrivite, poate provoca reacţii alergice, creşte riscul de infecţii urinare, poate produce disconfort, dificultate de introducere pentru unele femei, creşte riscul de sindrom de şoc toxic dacă este lăsată pentru o perioadă mare de timp (peste 24 ore) în vagin.

Precauţii

Dacă în timpul folosirii diafragmei apare senzaţia de disconfort la femeie sau la partenerul acesteia, dacă apar iritaţii sau prurit vaginal, secreţie vaginală abundentă sau cistite recurente, femeia va trebui să meargă la un control ginecologic. Cel mai frecvent efect advers al diafragmei este cistita.

În unele cazuri, pot apărea reacţii alergice la cauciucul din care e confecţionată diafragma sau la spermicidul folosit. Dacă alergia este cauzată de spermicid cu nonoxinol-9, se va încerca înlocuirea acestuia cu un altul care nu conţine nonoxinol-9.

Folosirea diafragmei este contraindicată: femeilor care au suferit de sindromul de şoc toxic, în primele 6 săptămâni de la o naştere, istoric de infecţii urinare recurente, intervenţii chirurgicale recente pe cervix, obstrucţii vaginale, uter septat, tonus muscular vaginal scăzut.

Deoarece cantitatea de gel dintr-un tub de spermicid nu poate fi evaluată corect, se recomandă să fie mereu la îndemână un tub nou. Unele didlo-uri pot deplasa diafragma, în timpul contactului sexual. În acest caz, femeia va trebui să ia în calcul contracepţia de urgenţă. Pentru protecţia împotriva bolilor cu transmitere sexuală se recomandă folosirea prezervativului.

Add comment


Security code
Refresh