Condyline (podofilotoxină) - prospect

Condyline (podofilotoxin?) - prospect

Compoziţie: Conţine 5 mg per ml podofilotoxină în soluţie de etanol.

Mod de acţiune: Podofilotoxina este componentul cel mai activ al podofilinei, preparat din extracte de plantă. Ea are un puternic efect antimitotic şi acţiune citolitică, ducând la necroza condiloamelor acuminate. Condyline acţionează mai rapid şi mai activ decât podofilina, datorită faptului că podofilotoxina este purificată şi standardizată. Fiind dozat cu acurateţe, riscul efectelor secundare este redus, iar tratamentul ambulator cu rată crescută de vindecare este posibil.

Indicaţii terapeutice: Condiloamele acuminate externe.

Contraindicaţii: Nu trebuie utilizat în timpul sarcinii şi lactaţiei şi nici la copii. Trebuie evitată asocierea Condyline-ului cu alte preparate de podofilină.

Precauţii: După aplicarea soluţiei de Condyline, se lasă să se usuce bine, pentru evitarea producerii intertrigo-ului. Aceasta în special pentru condiloamele localizate mai profund. Trebuie evitat contactul Condyline-ului cu ochii, din cauza iritaţiei pe care o produce; dacă totuşi s-a produs accidental, ochii se vor clăti foarte bine, cu apă din belşug. Iritaţia locală şi/sau ulceraţia membranelor mucoase sănătoase din vecinătatea sau de la baza condiloamelor pot fi prevenite prin aplicarea unui strat protector de cremă (vaselină, unguent cu zinc) pe zonele sănătoase din jur. Aplicarea preparatului pe zone extinse de mucoase poate duce la reacţii generale. Totuşi, determinările de laborator au arătat că nivelul sanguin al podofilotoxinei este nesemnificativ, el fiind de 5-17ng/ml la două ore de la administrare. Nu au fost înregistrate niveluri serice toxice după administrarea locală la doze de 0,5 mg/kg corp. Mica doză absorbită se excretă biliar şi renal.

Efecte secundare: Efectele adverse locale apar de obicei împreună cu efectul terapeutic optim, în zilele a doua şi a treia de tratament, când începe necroza condiloamelor. În general, aceste efecte adverse sunt moderate şi constau în roşeaţă cu puţină durere şi/sau ulceraţia superficială a epiteliului din zona tratată. Durerea în timpul aplicării Condyline-ului este de aşteptat. Edemul şi balanopostita au fost semnalate la pacienţii cu vegetaţii mari în pliul prepuţial. Aceste efecte locale se diminuează după câteva zile de terapie antiinflamatorie topică (ex., cu corticosteroizi topici).

Posologie şi mod de administrare: Condyline se aplică cu atenţie de două ori pe zi pe condiloame, cu ajutorul unui aplicator inclus în pachet. Apoi se lasă să se usuce. Aplicaţiile se fac de două ori pe zi, timp de trei zile consecutiv. Acest tratament poate fi repetat în fiecare săptămână, timp de maximum cinci săptămâni succesive. De evitat orice contact al Condyline-ului cu pielea sănătoasă.

Formă de prezentare: Flacon cu 3,5 ml Condyline soluţie 0,5 %.

Add comment


Security code
Refresh