Ciocolata ca medicament

Stilul de via?? ?i alimenta?ia reprezint? un factor important în apari?ia bolilor cardiovasculare. Protec?ia cardiovascular? depinde foarte mult de ceea ce mânc?m, treat lucru dovedit de paradoxul francez, dietele mediteraneean? ?i nordic?.

Într-o meta-analiză publicată în BMJ și prezentată la congresul ESC 2011, ciocolata s-a dovedit un factor protector potent pentru bolile cardiometabolice. Astfel, persoanele cu cel mai mare consum de ciocolată au avut un risc cu 37% mai mic de boli cardiovasculare și cu 29% mai mic de stroke, față de cele cu un consum redus de ciocolată. Cercetarea a inclus consumul de ciocolată albă și neagră, în diferite produse: batoane de ciocolată, băuturi de ciocolată, biscuiți cu ciocolată și alte deserturi.

Efectele favorabile ale consumului de ciocolată par a fi mediate de conținutul bogat în polifenoli din cacao, care crește eliberarea de oxid nitric, ameliorează funcția endotelială și plachetară, reduce tensiunea arterială, rezistența la insulină și lipidele serice.

Update

Un nou studiu publicat în BMJ arată că ciocolata neagră constituie o modalitate eficientă de prevenție cardiovasculară, prin scăderea tensiunii arteriale și ameliorarea profilului lipidic.

foto: gaumenreiz.de

Add comment


Security code
Refresh