Celule stem neuronale pentru AVC ischemic

Accidentul vascular cerebral ischemic este cea mai important? cauz? de dizabilitate la adul?i.

Terapiile actuale se adresează fie prevenției, fie tratamentului de fază acută (însă majoritatea pacienților nu ajung în fereastra terapeutică la spital și rămân cu tulburări cognitive și motorii).

În februarie 2010, compania ReNeuron a primit aprobarea de a derula un studiu clinic cu celule stem neurale la pacienții sechelari după stroke. Studiul PISCES (Pilot Investigation of Stem Cells in Stroke) este primul astfel de studiu din lume și presupune injectarea de celule ReN001 în creierul pacienților care au suferit un AVC în ultimele 6-12 luni și care au rămas cu dizabilități moderat-severe. Subiecții participanți la studiu vor fi monitorizați timp de 2 ani pentru a stabili siguranța, eventualele efecte secundare și eficacitatea tratamentului cu celule stem.

Studiul va include tratarea a 4 cohorte a câte 3 pacienți cu doze crescânde de celule. Pe modele animale, celulele ReN001 s-au dovedit a repara deficitele funcționale cauzate de stroke, prin formarea de noi teci de mielină, formarea de noi neuroni și capilare. Compania ReNeuron studiază terapia cu celule stem și în bolile arteriale periferice și afecțiunile retinei. La finalul lui 2010, compania StemCells a primit aprobare pentru derularea unui studiu de fază 1 cu celule stem neurale la pacienții cu leziuni ale măduvei spinării.

Update

O evaluare independentă a primei cohorte de 3 pacienți a arătat faptul că tratamentul cu celule stem neurale nu a avut efecte adverse, probând astfel siguranța terapiei. În perioada următoare ceilalți 9 pacienți vor primi doze mai mari de celule stem, pentru stabilirea eficacității tratamentului. (sursa: BBC)

Referințe: Neural Stem Cell Therapy for Ischemic Stroke Patients

Add comment


Security code
Refresh