Bleomycine (bleomicină) - prospect

Bleomycine (bleomicin?) - prospect

Prezentare farmaceutică: Fiole conţinând bleomicină sulfat 15 mg, sub formă de pulbere pentru prepararea de soluţie injectabilă.

Acţiune terapeutică: Antibiotic citostatic, acţionează prin fragmentarea ADN.

Indicaţii: Cancere cu celule scuamoase (ale capului, gâtului, esofagului, tractului genito-urinar, pielii), boală Hodgkin şi alte limfoame maligne (inclusiv mycosis fungoid), teratom testicular, revărsări maligne ale cavităţilor seroase.

Mod de administrare: În cancere cu celule scuamoase şi teratom testicular, ca medicaţie unică, se injectează intramuscular sau intravenos (în bolus sau perfuzie), câte 15 mg de 3 ori pe săptămână sau 30 mg o dată/săptămână, până la doza totală de 500 mg pentru vârste sub 60 de ani, 200-300 mg între 60 şi 70 de ani, 150-200 mg între 70 şi 80 de ani, 100 mg peste 80 de ani; se poate introduce şi în perfuzie intravenoasă continuă 15 mg/24 ore, timp de până la 10 zile, sau 30 mg/24 ore, timp de până la 5 zile (pentru un efect mai rapid); apariţia stomatitei semnalează doza terapeutică maximă. În limfoamele maligne, ca medicaţie unică, se injectează intramuscular câte 15 mg o dată sau de două ori pe săptămână, până la doza totală de 225 mg pentru vârste sub 60 de ani, mai puţin pentru vârstele înaintate. În revărsatele maligne se introduc în seroase 60 mg o dată. Alte modalităţi de administrare sunt perfuzia lentă intraarterială şi injecţiile locale. În cazul polichimioterapiei se ajustează dozele conform schemei de tratament. Pentru injecţiile intramusculare, doza necesară se dizolvă în până la 5 ml soluţie salină izotonă (sau soluţie de lidocaină 1% când injecţia este dureroasă); pentru calea intravenoasă se dizolvă în 10 ml soluţie salină izotonă, eventual se diluează (pentru perfuzie), pentru introducerea intracavitară se foloseşte soluţia conţinând 60 mg/100 ml, iar pentru injectarea locală, 1-3 mg/ml.

Reacţii adverse: Ca reacţii adverse imediate s-au semnalat febră (în ziua injecţiei), oboseală, anorexie, greaţă, rareori hipotensiune, tromboflebită locală, ca reacţii tardive sunt frecvente stomatita, leziunile cutanate, alopecia trecătoare, mai rar se dezvoltă o pneumonie interstiţială, care poate evolua către fibroză pulmonară gravă (dispneea sau apariţia de infiltrate pulmonare care obligă la oprirea medicaţiei şi tratament cortizonic); au fost semnalate cazuri rare de hipotensiune, hiperpirexie, chiar moarte, după injectarea intracavitară.

Contraindicaţii: Sarcină şi perioada de alăptare (incompatibilitate), infecţii pulmonare acute, insuficienţă pulmonară marcată; prudenţă şi doze mici la bolnavii cu insuficienţă renală. Bleomicina în soluţie este incompatibilă cu aminoacizi, riboflavină, acid ascorbic, dexametazonă, aminofilină, furosemid.

Add comment


Security code
Refresh